ОЗНАКИ КОМП’ЮТЕРНОГО ДИСКУРСУ У СВІТЛІ ІНТЕРНЕТ ЛІНГВІСТИКИ - Мачульська, Катерина (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
Здійснено спробу визначити термін «комп’ютерний дискурс» і його місце в системі понять інтернет-лінгвістики. Інтерес до комп’ютерного дискурсу пояснюємо динамічним розвитком і стрімким поширенням інформаційних технологій та їхнім впливом на різні аспекти життя сучасної людини. Розширення інформаційного простору викликає потребу виявлення особливостей функціонування комп’ютерного дискурсу у віртуальному середовищі та здійснення його комплексного дослідження. У статті описано три основні етапи розвитку комунікації та запропоновано виділити новий мережевий (цифровий) етап. Проаналізовано погляди вітчизняних і зарубіжних учених щодо вивчення комп’ютерної комунікації. Визначено ознаки комп’ютерного дискурсу. Встановлено, що особливість комп’ютерного дискурсу полягає у частковому комбінуванні ознак, властивих іншим видам і формам комунікації. Крім того, виявлено деякі унікальні риси, як-от: гіпертекстовість, віртуальність, анонімність, дистанційність. Підкреслено необхідність подальшого вивчення комп’ютерного дискурсу, зокрема з’ясування впливу комп’ютерної комунікації на людину у віртуальному просторі.