МОВНОСТИЛІСТИЧНІ ЗАСОБИ ЗОБРАЖЕННЯ ДІВЧИНИ В УКРАЇНСЬКИХ ТА АНГЛІЙСЬКИХ НАРОДНИХ ПІСНЯХ - Данилюк Нiна (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
Розглянуто синонімічно-варіантні ряди на позначення дівчини, відмінності у семантиці та стилістичному забарвленні їх компонентів. Виокремлено власні імена людей, поширені в усній поезії українців та англійців. Звернуто увагу на атрибути, що вказують на типові ознаки дівчини, – молода, гарна. Виділено традиційні зіставлення з назвами квітів, птахів, світил, які передають оцінний зміст образу гарної людини. Проаналізовано ключові одиниці тіло, руки, ноги, лице, очі, уста, коси, поєднані з епітетами-кольороназвами (білий, рум’яний, карий, русий – в українських текстах; white, red, rosy, fair – в англійських). Виявлено спільні зіставні зв’язки, якими послуговуються носії фольклору, описуючи дівчину (рожа – rose, вишня – cherrу, зоря – star, терен – sloes, сніг – snow, лебідка – swan, золото – gold) та відмінні (калина, горлиця, перепілка, рибка – в українців, lily, diamond, ivory – в англійців). Зроблено висновок, що мовний образ дівчини містить універсальні ознаки, зумовлені спільністю ідеалу в європейській культурі, та етнічно специфічні.