ІМПЛІЦИТНА МАНІПУЛЯЦІЯ ТЕМОЮ COVID-19 У ПОЛІТИЧНОМУ МУЛЬТИМОДАЛЬНОМУ ДИСКУРСІ ВІДЕОХОСТИНГУ YOUTUBE - КАМІНСЬКА, Марина; ЛЮЗАК, Росина (Актуальні питання іноземної філології, 2022)
Статтю присвячено дослідженню імпліцитних засобів маніпуляції під час пандемії Covid-19 у політичному мультимодальному дискурсі з акцентом на лінгвопрагматичний аспект на основі матеріалу мовлення відеохостингу YouTube. Маніпуляція є різновидом впливу на поведінку чи уявлення глядача, слухача або читача, що викликає зміну чи появу нових поглядів, емоцій, настроїв та упереджень щодо інформації, яка представлена в певному матеріалі. Подача інформації стає маніпулятивною не тільки за допомогою граматичних та лексичних одиниць, вербальних та невербальних засобів, а також через особливий характер висловлювання та безпосередньо умови та контексту спілкування. Найбільш сприятливим способом реалізації цього явища для суб’єкта, який здійснює маніпулятивний вплив, є мультимодальний простір відеохостингу YouTube, за допомогою якого мовець може реалізувати не тільки вербальні та невербальні засоби, але і візуалізацію та аудіальність поданої інформації, що буде сприяти ще більшій ефективності маніпуляції. Дослідження здійснене на основі матеріалу мовлення відеохостингу YouTube, де проаналізовано відео майже однакової тривалості на наявність імпліцитної маніпуляції темою поширення Covid-19: блогера “Doctor Mike” та виступ президента США Джо Байдена. Зокрема, розглянуто лінгвальні імпліцитні засоби маніпуляції на всіх рівнях мови: фонологічному, лексико-стилістичному та граматико-синтаксичному, а також особливу увагу сфокусовано на мультимодальних модусах: підібраних кольорів фону та одягу, музичного супроводу, жестів, міміки, графічного дизайну, особливості голосу та тембру, які актуалізує платформа відеохостингу YouTube. Таким чином, визначено, що мультимодальний політичний дискурс є ефективним простором імпліцитних засобів маніпулятивного впливу, специфічний характер якого полягає у багатошаровості модусів, що взаємно перетинаються та накладаються один на одного, відтак, надаючи змогу реалізувати певний інтендований вплив, в залежності від наміру та мети мовця.