ОБРАЗНІ МОВНІ ЗАСОБИ СТВОРЕННЯ РЕКЛАМНИХ СЛОГАНІВ - Тонконог, Наталія (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
Стаття присвячена вивченню лексики у рекламній комунікації. У межах дослідження розглянуто засоби образного творення рекламного тексту – слогана, словесного еквіваленту логотипу, який відображає головну концепцію та стратегію фірми, організації, закладу тощо. Слоган представлено як різновид тексту, що є заздалегідь спланованою експресивною мовленнєвою діяльністю, ретельно продуманою у плані вибору мовних засобів та мовленнєвих стратегій і тактик, які розраховані на емоційний вплив на адресата. Зроблено спробу довести, що художньо-образна композиція слогану дуже проста, але насправді у лаконічній формі слоган містить узагальнене, змістовно містке твердження, яке є провідною концепцією компанії. Проаналізовано художні тропи та експресивні засоби створення образності у рекламних текстах. Виявлено, що абсолютна більшість рекламних текстів представлені як метафори, що надають рекламному тексту окрім образної виразності ще й емоційності. Рекламодавці часто вдаються до гіперболізації поданої ідеї реклами, яка може містити фантастичну вигадку, домисел, ірреальність, а звідси – прояв тенденцій до узагальнення, високого ступеня умовності. Представлено приклади оксюморону, стилістичного повтору, римування, фразеологічних зворотів, приказок та прислів’їв. Доведено, що вказані художні тропи та експресивні засоби – неодмінна ознака рекламних слоганів.