АСОЦІАТИВНИЙ ЕКСПЕРИМЕНТ У ДОСЛІДЖЕННІ СОЦІОЛІНГВАЛЬНИХ ОСОБЛИВОСТЕЙ КОНЦЕПТУ ARROGANCE - Єфимчук, Галина (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
У статті розглянуто асоціативний експеримент як метод дослідження соціолінгвальних особливостей концепту ARROGANCE. Зазначено види асоціативних експериментів та способи їх застосування в лінгвістичних студіях. Описано використання вільного асоціативного експерименту під час дослідження концепту ARROGANCE у британській картині світу. Здійснено інтерпретацію отриманих реакцій на слово-стимул arrogance за кількісними і якісними параметрами. Систематизовано синтагматичні та парадигматичні асоціативні зв’язки. Побудовано асоціативне поле концепту ARROGANCE, яке являє собою фрагмент картини світу британського етносу, відображений у свідомості носія культури, його мотивів, оцінок, культурних стереотипів. У складі асоціативного поля виділено та проаналізовано основні смислові групи лексем, що розкривають зміст концепту. На основі результатів експерименту виявлено емоційно-оцінну характеристику досліджуваного явища, виділено специфічні культурні стереотипи та виокремлено ключові ознаки концепту.