АКУСТИКО-ФОНЕТИЧНІ АСПЕКТИ МОДЕЛЮВАННЯ КОМУНІКАЦІЇ ЛЮДИНИ Й КОМП’ЮТЕРА - Біскуб, Ірина (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
Проаналізовано основні підходи до моделювання мовленнєвої комунікації людини й комп’ютера шляхом інтегрування технологій синтезу та розпізнавання мовлення в інтерфейси програмного забезпечення. Розглянуто особливості сучасних автоматичних діалогових систем, які поєднують у собі функції синтезу та розпізнавання мовлення, а також містять моделі знань, необхідні для розгортання релевантного діалогу між людиною й комп’ютером. Систематизовано чинники, що спричиняють додаткові складнощі під час автоматичного синтезу та аналізу мовлення. Запропоновано концептуальну схему акустико-фонетичного аналізу зв’язного мовлення, що інтегрується у загальну систему автоматичного розпізнавання. Проаналізовано компоненти типової діалогової система, що складається з таких частин: фонетичного аналізатора, детектора фонетичних слів, детектора акустичних слів, синтаксичного аналізатора, інтерпретатора аналізу, програми просодичної сегментації, програми фонетико-орфографічної транскрипції, генератора мовлення, діалогового автомату. Окреслено способи підвищення ефективності автоматичного розпізнавання мовлення шляхом використання досягнень сучасної сигнальної фонетики, яка намагається встановити та описати зв’язки між одиницями мовлення й певними класами матеріальних реалізацій у формі сигналів, що можуть бути акустично виміряні.