ФРЕЙМОВІ СТРУКТУРИ ХАРАКТЕРИСТИКИ ДІЮЧИХ ОСІБ У ХУДОЖНЬОМУ ДИСКУРСІ - Кінах, Ліліана; Козак, Софія (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
Досліджується функціонування фреймових структур на позначення характеристики персонажів у літературно-художньому дискурсі. Проаналізовано фреймові структури, які представляють фрейм «Характер» у німецькомовному художньому дискурсі. Фрейм розглядається як структура подвійної природи – когнітивної та лінгвістичної. Здійснено розмежування термінів «фрейм», «фреймова структура», «термінал», «термінальний елемент». Подано опис структури фрейма «Характер», на основі чого визначено головні термінали, які належать до нього. Здійснено аналіз лексичних одиниць (філерів), що представляють термінали зазначеного фрейму, та досліджено особливості функціонування відповідних фреймових структур у дискурсі німецької художньої літератури. У результаті проведеного дослідження зроблено висновок, що фреймові структури відіграють важливу роль у сприйнятті та розумінні змісту, оскільки вони впливають на взаємозв’язок між мовними елементами, забезпечуючи, таким чином, змістову когерентність дискурсу та сприяючи адекватній інтерпретації авторської прагматики.