КОДИФІКАЦІЯ СТИЛЮ «ВЕНЬТІ» (文体) У КИТАЙСЬКІЙ ЛІНГВІСТИЧНІЙ ІДЕОЛОГІЇ - КОСТАНДА, Ірина (Актуальні питання іноземної філології, 2022)
Статтю присвячено аналізу процесів кодифікації стилю «веньті» у давнькитайських мовах веньянь та байхуа. Методологічно важливим для дослідження є розгляд форм стилю «веньті» та аналіз концепцій його кодифікації, вияв автентичної системи засобів цього стилю. Авторка статі аналізує процеси спадкоємності, ідеологічні та виховні функції китайської філологічної традиції, що були основним фактором для запровадження кодифікації стилів.. Синхронічний формат статті дозволяє конкретизувати та висвітлити той факт, що вдале введення кодифікації стилів залежало, з одного боку, від традицій теорії словесності, а, з іншого боку, залежало від вже сформованих ідеологічних, виховних, етичних та естетичних аспектів. Використання стилів закріплено за певними формами тексту, Проаналізовано та розглянути базові концепції кодифікації стилів, сформовані традиційним світоглядом китайського народу. У давньокитайській лінгвістиці визначають щонайменше чотири терміни поняття стилю, ця робота присвячена аналізу терміну «веньті» (文体), який відноситься до категорії форми, та відображає загальну характеристику тексту, а саме ту форму в яку огортають зміст. Метою цієї наукової розвідки є дослідження кодифікації стилів, як форм традиційних текстів мови веньянь та процесів стилістичної кодифікації давнього Китаю. Мета роботи досягається через розгляд літератури, яка є носієм кодифікації стилів, дослідження історії розвитку особливостей стилів тексті на мові веньянь та байхуа та аналізу їх структурних особливостей. Всі форми літературного тексту, які входили до групи «веньті» були відомі ще з перших робіт зі стилістичної кодифікації, продовжували своє існування протягом віків та були занотовані у видатних працях зі стилістики династії Цин, що свідчить про традиційність та спадкоємність філологічної традиції та розвинуті процеси стилістичної кодифікації форм художнього тексту. Історія стилістичної кодифікації надає важливий матеріал для розуміння лінгвістичних явищ китайської мови, що надає поштовх для подальших досліджень феноменів китайської стилістичної кодифікації.