ЛІНГВОРИТОРИЧНІ СТРАТЕГІЇ ЗОБРАЖЕННЯ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ 2022 РОКУ (НА МАТЕРІАЛІ ПОВІДОМЛЕНЬ НІМЕЦЬКОМОВНОГО САЙТУ TAGESSCHAU.DE) - ЩЕРБАК, Олена (Актуальні питання іноземної філології, 2022)
Стаття присвячена дослідженню лінгвориторичного аспекту текстопобудови новинних повідомлень німецькомовного сайту tagesschau.de, у яких висвітлюється повномасштабне вторгнення Росії в Україну. Мета дослідження полягає у виокремленні лінгвориторичних стратегій та тактик, які структурують тексти новин про війну в Україні у 2022 році. У ході дослідження враховано, що продуценти сучасних новинних повідомлень послуговуються надбанням античних риторів та використовують під час створення текстів новин риторичні етапи текстопобудови, а також обирають риторичні способи впливу, які охоплюють пафос і етос. Тому для досягнення поставленої мети у статті використано комплексну методику аналізу з залученням лінгвориторичного, компонентного й контекстуального методів. Метод лінгвориторичного аналізу спрямований на виокремлення стратегій і тактик, підпорядкованих канонам, що включають інвенцію (вибір способу впливу); диспозицію (розташування номінативних одиниць у тексті); елокуцію (вербалізація змісту), а також риторичні способи впливу. Метод компонентного аналізу застосовано для визначення семантичної структури предикатів з метою виокремлення риторичних стратегій. Метод контекстуального аналізу задіяно для виявлення функціонування одиниць, підпорядкованих у текстах новин риторичним т актикам. Наукова новизна дослідження полягає в теоретико-практичному обґрунтуванні залучення лінгвориторичних способів впливу на реципієнтів у текстів новинних повідомлень про воєнні події в Україні. У роботі змодельовано організацію німецькомовних новин з залученням риторичних стратегій і тактик, призначених для впливу через пафос і етос. Виявлено, що риторичні стратегії впливу через пафос визначають будову текстів, звернених до потреби у безпеці, а вплив через етос реалізуються предикативними одиницями, семантика яких пов’язана із загальнолюдськими цінностями.