КОМП’ЮТЕРНЕ МОДЕЛЮВАННЯ У ФОРМУВАННІ ІНФОРМАЦІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ВЧИТЕЛЯ ФІЗИКИ - МУЛЯР, Вадим (Фізика та освітні технології, 2021)
У статті розкрито поняття «інформаційна компетентність», досліджено можливості комп’ютерного моде- лювання у формуванні інформаційної компетентності вчителя фізики. Акцентовано увагу на тому, що важли- вою складовою інформаційної компетентності вчителя фізики є його здатність будувати інформаційні моделі й досліджувати їх за допомогою засобів інформаційно-комунікаційних технологій. Обґрунтовано умови формування інформаційної компетентності вчителя фізики на основі комп’ютерного моделювання: відповідний рівень підго- товки викладача до такої роботи в школі (глибоке розуміння змісту навчального курсу фізики, володіння метода- ми програмування і комп’ютерною технікою, обізнаність з методикою викладання предмета); наявність якісних навчальних комп’ютерних програм; попередню підготовку вчителя (учнів) до роботи з комп’ютером; обізнаність вчителя (учнів) з елементами методу моделювання (поняття про модель, метод моделювання, класифікація моде- лей, елементи теорії моделювання та ін.); комплексний підхід до використання різних засобів у вивченні відповід- них розділів фізики; дотримання вимог техніки безпеки, санітарії та гігієни. Встановлено, що якісними можна вважати такі навчальні комп’ютерні моделі, у яких ураховано основні принципи дидактики: комп’ютерна модель відповідає принципу науковості; забезпечує доступність навчання, враховуючи вікові та індивідуальні особливості учнів; забезпечує свідому та активну дію користувача під час роботи з програмою; дає достатній обсяг інформа- ції для індуктивних умовиводів та узагальнень; дає можливість поглиблено трактувати окремі питання програми навчального курсу; відповідає стандартним вимогам інтерфейсу; дає змогу створювати нові підходи до методики викладання фізики; економить час учня, вчителя. Зроблено висновок, що інформаційна компетентність учите- ля залежить від того, яку програму (комп’ютерну модель) використовувати, як поєднати її з іншими методами навчання, як організувати роботу з комп’ютером для різних категорій учнів тощо.