РІЗНОАСПЕКТИНЙ АНАЛІЗ ФЕНОМЕНУ «СИСТЕМА НЕПЕРЕРВНОЇ ОСВІТИ» - САВОШ, Валентин (Фізика та освітні технології, 2021)
Розглянуто певні аспекти проблеми неперервної освіти на основі аналізу наукових праць. Зокрема це акту- альність реалізації неперервної освіти, мета її здійснення, погляди на процес реалізації неперервної освіти. Вио- кремлено смислові одиниці інформації, які розглядаються як значущі для представлення суті поняття «система неперервної освіти». Неперервну освіту розглянуто: як провідний чинник соціального та економічного розвитку суспільства; як про- цес, що охоплює все життя людини; як складне утворення, сутність якого передається за допомогою таких лек- сем, як: «освіта впродовж життя», «неперервна професійна (фахова) освіта», «неперервна педагогічна освіта». Акцентовано увагу на причинах, якими обумовлюється функціонування й розвиток системи неперервної осві- ти в епоху інформаційного суспільства та епоху суспільства знань. Наведено авторське трактування понят- тя «система неперервної освіти». Проаналізовано особливості становлення й розвитку системи неперервної освіти, виокремлено й розкрито суть початково-часткового, продовжуючо-часткового та цілісно-наскрізного напрямів розгортання цих процесів. Розгляд сутнісного змісту поняття «система неперервної освіти» спрямовано на розкриття двох підходів трактування суті зазначеного поняття, узагальнення наукових поглядів провідних учених України щодо мети як системотвірного чинника реалізації системи неперервної освіти, конкретизації законодавчо-нормативної бази, вертикальної та горизонтальної структурної організації, а також віднесення до суб’єкт орієнтованих складни- ків системи неперервної освіти дитячо-юнацької освіти та освіти дорослих, а до засобово орієнтованих – фор- мальної, інформальної та неформальної освіти.