ПРОБЛЕМИ ПОДІБНОСТІ ТА ФІЗИЧНИХ КОНСТАНТ В СУЧАСНІЙ ТЕОРЕТИЧНІЙ ФІЗИЦІ - ТРОХИМЧУК, Петро (Фізика та освітні технології, 2021)
Обговорюються проблеми подібності та фізичних констант у сучасній теоретичній та математичній фізиці. Викладено основні уявлення про метод Декарта та чотири ньютонівські правила умовиводів у фізиці як основи сучас- ної фізики. Показано місце подібності в цих методах. Представлено короткий історичний огляд створення основних фізико-математичних констант. Проаналізовано різні методи пошуку фізичних констант у основних розділах сучас- ної фізики (теоретичні та експериментальні). Більш детально проаналізовано основні фундаментальні константи: гравітаційну сталу Ньютона, швидкість світла, заряд електрон, сталу Планка, сталу Больцмана. Аналізується подібність ролей і констант у формуванні фізичних законів та теорій. Представлені системи універсальних одиниць Дж. Стоні та М. Планка. Досліджена роль системи Планка в сучасній космології. Зроблено короткий порівняльний аналіз різних теорій. Обговорюється метод місця подібності та фізичних констант при створенні теорії інформа- ційно-фізичних структур. Показано роль подібності у створенні різних фізичних, математичних та інших теорій для різних галузей знань. Серед них: гідродинаміка, магнітна гідродинаміка, астрофізика, електромагнітна теорія оптичного лазерного пробою речовини. Показано що різні числа (Рейнольдса, Нуссельта, Релея, Прандтля, Тейлона та інші) – це математичні форми формулювання умов подібності для відповідних розділів теоретичної та приклад- ної фізики. Принцип подібності був використаний для створення теорії явищ Томсона-Бенарда для електронного газу в напівпровідниках. Теорія цього класичного гідродинамічного явища була створена Релеєм і розвинена С. Чандрасе- каром. Також обговорюються перспективні напрямки використання цих методів для розвитку сучасної теоретичної, математичної та комп’ютерної фізики, а також пошуку нових синтетичних наук.