ПСИХОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ КОЛЕКТИВНИХ НАСТРОЇВ У ЗБРОЙНИХ CИЛАХ УКРАЇНИ - Гачак-Величко, Лілія Андріївна (Психологічні студії, 2023)
Малі соціальні групи, що діють у Збройних cилах України, підпорядковуються загальним закономірностям групового розвитку і стають колективними лише після досягнення певного рівня розвитку. Військовий колектив – це високоорганізована, невелика за розміром спільність військовослужбовців, яка досягла високого рівня розвитку, призначена для захисту Батьківщини, і яка характеризується згуртованістю, розвинутою колективною психологією і спроможністю протистояти як різним внутрішнім, так і зовнішнім негативним впливам. Колективний настрій – це спільні переживання певних подій, факторів і тому подібних емоційних станів, які певний час панують у всьому колективі і впливають на його життя і діяльність. Також у цьому аспекті важливим поняттям виступає колективна думка. Колективна думка – це колективна оцінка, яка виражає ставлення колективу до різних подій і явищ у житті суспільства, Збройних сил, єдності, поведінки, дій кожної людини, яка входить до його складу. Колективний настрій, на який впливає колективна думка, може бути стенічним і астенічним. Стенічний стан психіки активізує військові дії, астенічний стан психіки знижує єдність колективу, припиняє дії. Колективні настрої у Збройних силах України мають велике значення для підтримання морального духу воїнів та ефективності їхньої роботи. Є декілька психологічних принципів, які сприяють формуванню та підтримці позитивного колективного настрою в Збройних силах України: лідерство; комунікація; соціальна підтримка; професійна підготовка; визнання та похвала; розвиток позитивної корпоративної культури. З огляду на ситуацію сьогодення, коли Україна перебуває у стані бойових дій, проблема підвищення колективних настроїв стає ще більш актуальною та доцільною. Адже втрата підрозділом командування у критичний момент може призводити до значних негативних наслідків (паніка, неконтрольований страх). Настрій кожного окремого воїна може залежати від таких факторів, як фізичний стан, самопочуття. Тоді як у формуванні колективного настрою ці аспекти відходять на другий план. Більш важливими стають соціальні фактори. Колективний настрій має масове явище, підпорядковується соціально-психологічним закономірностям.