ПСИХОСЕМАНТИЧНА РЕПРЕЗЕНТАЦІЯ ШЛЮБНО-СІМЕЙНИХ ВЗАЄМИН У СВІДОМОСТІ МОЛОДІ - Федоришин, Галина Миколаївна (Психологічні студії, 2023)
Мета дослідження полягала у психосемантичній репрезентації конструктів шлюбно-сімейних взаємин у свідомості молоді, зокрема жінок. З огляду на той факт, що батьківська сім’я чинить вагомий вплив на формування уявлення про майбутні подружні стосунки, дослідження здійснювалося через порівняння батьківської і майбутньої моделей шлюбно-сімейних взаємин. Методи дослідження: теоретичні – аналіз і синтез наукової літератури, систематизація та узагальнення досліджень; емпіричні – структуроване есе про батьківську та власну майбутню сім’ю, контент-аналіз, процентне співвідношення. Аналіз текстів дозволив зробити висновок про сформоване уявлення у студентів сім’ї як функціонально-рольової системи. В описах чітко прослідковуються актуальні потреби студентів у безпеці, приналежності, сімейній комунікації, збереження сімейного спадку, цінностей і сенсів. Констатовано, що у більшості респондентів психосемантична конструкція шлюбу свідчить про її системний зміст, у якому ключовими є безпека (вжито конструкти «печера», «гніздо», «замок», «будиночок», «квітучий сад»), взаємопідтримка («павутина», «команда», «злагоджений оркестр»), відповідальність і виконання певного обсягу обов’язків, як у «вулику», «мурашнику» чи на «кораблі». Описують студенти і кризові періоди життя сім’ї («гірський хребет») і посткризове зростання («коли його пройдеш, то відкривається неймовірний краєвид, неймовірні щирі емоції»). Порівняльний аналіз психосемантичних одиниць текстів про батьківську сім’ю та власну майбутню засвідчив, що більшість респондентів переймають настанови батьків стосовно взаємин у сім’ї, критично розмірковують про сімейні конфлікти і кризи. У студентів з несприятливим кліматом у батьківській сім’ї переважають психосемантичні конструкції, змістове наповнення яких містить ідеалізовані уявлення про майбутні шлюбні стосунки, бачення шлюбу як палітри почуттів, а не як системи взаємин. Висновки. Аналіз і психосемантична репрезентація уявлень про майбутні подружні стосунки відіграють вагому роль у прийнятті стратегічно важливих рішень у житті людини, зокрема у виборі шлюбного партнера та побудові здорової сім’ї. Результати дослідження дозволили виявити критерії побудови програми психологічної підтримки молоді на етапі підготовки до вступу у шлюб.