СТРУКТУРНА МОДЕЛЬ ЦІННІСНО-СМИСЛОВОЇ СФЕРИ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ – УЧАСНИКІВ БОЙОВИХ ДІЙ - Кротюк, Катерина Андріївна (Психологічні студії, 2023)
У статті теоретично обґрунтовується актуальність та доцільність наукової роботи з проблематики розвитку ціннісно-смислової сфери військовослужбовців – учасників бойових дій. Наводяться теоретичні доробки зарубіжних та українських дослідників у напрямі розвитку ціннісно-смислової сфери, пояснення механізмів її формування. Ціннісно-смислова сфера є динамічною системою цінностей та смислів, які мають певну структурованість та спрямованість, залежно від особистісних прагнень, переконань та життєвих змін. Ціннісно-смислова проблематика особистості особливо загострюється в періоди суспільних змін, війн, глобальних криз та соціальної нестабільності, коли саме суспільство переоцінює та трансформує попередній ціннісний і смисловий досвід. Кризові ситуації, пов’язані із захистом територіальної цілісності та суверенітету нашої держави, впливають на психологічний стан, особистісні характеристики, прийняття та переосмислення травматичного досвіду, напряму життєво- го руху. З урахуванням специфіки професійної діяльності військовослужбовців – учасників бойових дій, особливостей військового колективу як окремої соціально-професійної групи в статті описано три групи ціннісних та смислових орієнтацій: загальнолюдські, професійні та особистісні. Це пояснюється тим, що особистість динамічно розвивається протягом усього життя, проходить численні етапи соціальних і психологічних трансформацій, змінює соціальне середовище, місце і власні ролі в ньому. Виділено стратегії поведінки та адаптації військовослужбовців до бойових дій (конструктивна, ситуативно-адаптивна, деструктивна) і, відповідно, пов’язано їх з етапами динаміки розвитку ціннісно-смислової сфери в період професійної діяльності. Адже кожен етап адаптації є кризовим, оскільки тут відбуваються критичні ціннісно-смислові трансформації. Унаслідок участі в бойових діях та залежно від вибраної стратегії поведінки у військовослужбовців відбувається ціннісно-смислова реструктуризація особистості, яка є обов’язковим етапом особистісного розвитку, «поштовхом» до подальшого руху та визначенням майбутніх перспектив.