ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ПРОФІЛАКТИКИ НАСИЛЛЯ У СІМ’Ї - Гричанюк, Оксана Леонідівна; Магдисюк, Людмила Іванівна (Психологічні студії, 2024)
У статті розглядається актуальна проблема психологічного насилля у сім’ї, позаяк є однією з найменш вивчених і найбільш складних форм міжособистісного насилля між членами однієї сім’ї або людьми, що перебувають в інтимних відносинах. Описано поняття «насилля», під яким розуміють діяння, що повторюються в часі, навмисний психологічний вплив на структурні складники особистості жертви, в основі чого закладено примусову дію, яка здійснюється через деструктивні форми впливу і призводить до виникнення психологічної травматизації. Наявність патерну поведінки є важливим індикатором відмінності насилля від простої конфліктної ситуації. Встановлено та описано, що цикл аб’юзу складається з етапів: наростання напруження, сварка або конфлікт, примирення, «медовий місяць». Доведено, що подружнє насилля є багатовимірним феноменом, який детермінований взаємодією як внутрішніх, так і зовнішніх факторів, що зумовлюється рівнем подружньої компетентності, індивідуальними особливостями партнерів, поведінковими патернами, взаєминами у шлюбі і життєвим досвідом. Значна зміна шлюбної та сімейної ідеології, поглядів чоловіків та жінок на сімейне життя, розподіл ролей у сім’ї, подружню вірність, характер відносин між поколіннями спричинили справжні труднощі, які потребують непростих рішень, вибору, мобілізації, адаптації до тих чи інших змін. Дослідження емоційного насилля у сім’ї як явища небезпечного та складного, детермінованого сукупністю зовнішніх (соціокультурних), внутрішньосімейних і суб’єктивних факторів, є актуальним та важливим в умовах сьогодення. Висновки статті підкреслюють необхідність наукового осмислення феномена психологічного насилля у подружніх стосунках, яке зумовлене його поширенням, факторами ризику появи у подружніх стосунках.