НЕВИДИМИЙ АСПЕКТ ДЕМОГРАФІЧНОЇ КРИЗИ: ПОРУШЕННЯ РЕПРОДУКТИВНОГО ЗДОРОВ’Я В ЖІНОК - Ковтун, Алла Юріївна (Психологічні студії, 2023)
Здоров’я жінок репродуктивного віку є основою формування здоров’я нових поколінь населення. Зниження запобігання смертності, захворюваності жінок хворобами, що знижують репродуктивний потенціал, а також мотивація їх до ведення здорового способу життя – актуальні завдання у сфері зміцнення демографічного потенціалу країни. Метою даної роботи є аналіз основних показників, що характеризують здоров’я жінок репродуктивного віку в Україні, а також характеристика поведінкових чинників, які впливають на стан здоров’я цієї категорії населення. Нині для здоров’я жінок 15–49 років основну загрозу становлять новоутворення, в тому числі злоякісні пухлини, локалізовані в органах жіночої репродуктивної системи. Актуальною залишається і проблема жіночої безплідності. Показано, що серед жінок репродуктивного віку також поширені серцево-судинні захворювання, остеохондроз, захворювання нирок, очей, щитовидної залози. Поширеність порушень здоров’я поступово зростає від молодших до старших вікових груп жінок. Серед поведінкових факторів, які негативно впливають на здоров’я жінок, слід відзначити зниження їх фізичної активності з віком та слабку прихильність дотримання режиму харчування у всіх вікових групах. Водночас правильна організація профілактичної роботи з жінками репродуктивного віку в медичних організаціях може сприяти значному покращенню показників їхнього здоров’я, оскільки ця категорія населення демонструє високу медичну активність. Запропоновано розвивати тематичні програми комплексного обстеження здоров’я різних систем організму для жінок репродуктивного віку. Цю роботу можна проводити з урахуванням центрів здоров’я. Реалізація такого підходу дозволить, з одного боку, підвищити поінформованість людей про своє здоров’я, затребуваність профілактичних медичних заходів, з іншого – збільшити показники раннього виявлення небезпечних захворювань та частково вирішити проблеми демографічної кризи в країні.