ДОСЛІДЖЕННЯ ПСИХОЕМОЦІЙНОГО СТАНУ ЗДОБУВАЧІВ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ В УМОВАХ ВОЄННОГО ЧАСУ ЗА ДОПОМОГОЮ МЕТОДИКИ DASS-21 - Логвись, Ольга Ярославівна; Вершигора, Соломія Ігорівна (Психологічні студії, 2024)
Актуальність дослідження зумовлена впливом низки стрес-факторів, які посилюються на тлі подій російсько-української війни. Війна є надзвичайно стресовою та травмуючою подією для психіки. Перебуваючи під впливом психотравмуючих та стресогенних подій, молодь як наслідок стикається з проблемами у сфері ментального здоров’я. Стаття присвячена емпіричному дослідженню психоемоційного стану здобувачів закладів вищої освіти в умовах воєнного часу. Для досягнення поставленої мети застосовано стандартизовану та валідну методику DASS-21 (україномовний варіант), який дозволяє оцінити рівні депресії, тривоги та стресу. Висвітлено основні ознаки та характерні прояви таких психоемоційних станів як: стрес, тривога і депресія. За допомогою україномовного варіанту методики DASS-21 з’ясовано, що в умовах воєнного часу студенти постійно піддаються впливу стрес-факторів, і це негативно відображається на їх психоемоційному стані. Психологічною службою було проведено опитування здобувачів закладу вищої освіти (Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка) за допомогою google-forms. Вибірку склали представники І – ІV курсів та магістерського рівня. За результатами проведеного дослідження лише 36% студентів від загальної кількості, які мають нормативні значення тесту DASS-21. Так, за шкалою «Депресія» різного ступеня (від легкого до дуже важкого) має місце у 46% студентів (помірний рівень) до 30% з ознаками важкого перебігу. За шкалою «Тривога», ступінь вираженості даного психоемоційного стану – у 46% – в межах норми, проте у 54% – високий рівень. Якщо говорити про стресовий стан, то показники в межах норми притаманні 39% опитаних, помірний – 29%, високий – 32% досліджуваних. Перспективами нашого подальшого дослідження вбачаємо у розробленні програми психологічної допомоги та супроводу здобувачам закладів вищої освіти в умовах воєнного часу.