ПСИХОЛОГІЧНЕ БЛАГОПОЛУЧЧЯ ОСОБИСТОСТІ В УМОВАХ ТРИВАЮЧОЇ ВІЙНИ ТА ЙОГО МЕНЕДЖМЕНТ - Щотка, Оксана Петрівна (Психологічні студії, 2024)
У статті розглядається питання ризиків та наслідків війни для ментального здоров’я і психологічного благополуччя українців. Аналізуються результати досліджень, проведених українськими та зарубіжними науковцями, щодо психологічного стану та наслідків впливу травмівних подій на психічне здоров’я різних категорій громадян України. Визначено, що основними наслідками є підвищений рівень тривожності, депресивності, негативні соматичні і фізіологічні прояви, зростання випадків адиктивної поведінки, посттравматичний стресовий розлад та ін. Однак виявляються і захисні фактори для психологічного добробуту людей, зокрема такі, як соціальна підтримка, задовільна якість життя, адаптивні стратегії емоційної регуляції, стратегії відволікання, підтримуючі змістовні наративи тощо. У статті розкривається поняття менеджменту психологічного благополуччя, який розуміється як комплекс заходів, стратегій і практик, які спрямовані на підтримку, поліпшення та збереження психологічного благополуччя індивідів і груп. Його пропонується впроваджувати згідно концепції «здорової організації» комплексно на таких рівнях: індивідуальному, груповому, організаційному, міжорганізаційному, загальнодержавному. Схарактеризовані пропоновані психологами практики, техніки і прийоми плекання власного психологічного благополуччя та зовнішні психологічні інтервенції, що вбачаються доречними на індивідуальному рівні. Пропонуються напрямки та форми підтримки психологічного благополуччя персоналу організацій на груповому, організаційному та міжорганізаційному рівнях. Визначено шляхи збереження психологічного добробуту громадян, які доцільно впроваджувати на державному рівні. Передбачається, що втілення системи менеджменту психологічного благополуччя буде покращувати психологічний стан, ментальне здоров’я українців, сприяти успішному посттравматичному життєтворенню.