ОСОБЛИВОСТІ ПСИХОЛОГІЧНОГО КОНСУЛЬТУВАННЯ КЛІЄНТІВ РІЗНИХ КАТЕГОРІЙ - Магдисюк, Людмила Іванівна (Психологічні студії, 2025)
У статті представлено теоретичний аналіз психологічного консультування клієнтів різних категорій, мета якого спрямована на надання психологічної допомоги, тобто розмова із психологом повинна допомогти людині у вирішенні її проблем і налагодженні міжособистісних стосунків з оточенням. Доведено, що сімейна ситуація, задоволеність подружнім життям також впливають на наявність суїцидальної загрози людини. Описано, що суїцидальна поведінка є вольовим актом, до структури якої входять суїцидальні думки, задуми, наміри, парасуїцид, завершений суїцид. Cуїцидальна поведінка є динамічним процесом і складається з таких етапів: етап суїцидальних тенденцій, етап суїцидальних дій, етап постсуїцидальної кризи. Результати діагностичної методики дали змогу визначити показники схильності до суїцидальної поведінки, у семи досліджуваних виявлено високі показники набраних балів, що засвідчує схильність опитуваних до суїцидальної поведінки. Таким особам рекомендовано звернутися до фахівців. Мета психологічного консультування завжди залежить від потреби клієнта та теоретичної орієнтації консультанта. Сфери застосування психологічного консультування – психічний і духовний розвиток дитини; екзистенційні й особистісні проблеми підлітка; шлюб, родина та сім’я; проблематика психічного й особистісного здоров’я; психологічна допомога помираючому та психотерапія непоправного лиха; проблеми похилого віку; місця ув’язнення, лікарні, казарми, студентські містечка; психологічна допомога та підтримка в кризових ситуаціях; шкільне консультування; професійне консультування; управлінське консультування. Важливим моментом ефективності проведеної консультації є наявність таких суттєвих особистісних перемін, які супроводжуються емоціями задоволення, радості, натхнення, покращення емоційного фону світовідчуття, самопочуття.