ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ВПЛИВУ СТРАХУ МАЙБУТНЬОГО НА ЕМОЦІЙНИЙ РОЗВИТОК ОСІБ ІЗ СЕРЦЕВО-СУДИННИМИ ЗАХВОРЮВАННЯМИ - Демчук, Віолета Борисівна (Психологічні студії, 2023)
Стаття присвячена теоретичному обґрунтуванню психологічних особливостей страху майбутнього на емоційний розвиток осіб із серцево-судинними захворюваннями, розкриттю особливостей перебігу актуальних страхів у хворих. Представлено результати емпіричного дослідження впливу актуальних страхів на емоційний розвиток осіб із серцево-судинними захворюваннями. Доведено, що у хворих з проблемами серця спостерігаються психічні зміни. З функціональної точки зору серцево-судинна система утворена двома спорідненими структурами: перша складається із серця, артерій, капілярів та вен, які забезпечують замкнений колообіг крові, інша – із сітки капілярів і протоків, що впадають у венозну систему. Часто виникають такі емоційні порушення, як тривога, пригніченість, фіксація на своїх відчуттях і переживаннях, пов’язаних зі страхом смерті, втратою самоідентичності. Страхи пoділяються на три групи: біoлoгічні (прирoдні), сoціальні, екзистенціальні. Страх майбутнього часто провокують такі ситуації, як: втрата близьких людей, завершення професійної діяльності, порушення фізичного і психологічного здоров’я, соціальна ізоляція. Описано, що для аналізу отриманих у процесі дослідження результатів найбільший інтерес являє той факт, що у хворих на серцево-судинні захворювання соціальні страхи виходять на перше місце, заміщуючи страхи біологічні. Сильно виражена інтенсивність страху: страх перед майбутнім, страх війни, страх перед негативними наслідками хвороби близьких людей, слабка інтенсивність страху: страх павуків і змій, страх темноти, страх перед екзаменами, страхи, пов’язані зі статевою функцією. Подальшого розвитку набули уявлення про особливості надання консультативної допомоги клієнтам із серцево-судинними захворюваннями з метою зниження страхів та підвищення рівня задоволеності в житті. Отримані результати засвідчують необхідність розробки корекційної програми для роботи з клієнтами, а також психологічного супроводу осіб із серцево-судинними захворюваннями.