ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ПІДХОДИ ДО ВИЗНАЧЕННЯ КРИЗИ ТА КРИЗОВИХ СТАНІВ У СУЧАСНІЙ ПСИХОЛОГІЇ - Дмитрик, Іван Ярославович (Психологічні студії, 2023)
У статті здійснено теоретичний аналіз вивчення проблеми життєвої кризи в психології, а саме: поняття, концепцій та проявів життєвих криз та кризових станів. Зокрема, досліджено сутність термінів «криза», «життєва криза» та «кризовий стан» у працях українських та зарубіжних науковців. Розглянуто підходи до вивчення проблеми кризи (фізіологічна концепція кризи, концепція рівноваги, розвиваючий підхід, великі зміни в «Життєвому просторі», комунікаційна модель та міжособистісний і соціокультурний підхід). Констатується, що різні концептуальні орієнтації у сукупності утворюють складну багаторівневу систему, яка є методологічною основою для вивчення феномену життєвої кризи. Зазначено, що життєві кризи умовно можна поділити на: кризу становлення особистості (нормальну кризу), кризу здоров’я, термінальну криза, кризу значущих стосунків, кризу особистої автономії, кризу самореалізації, кризу життєвих помилок, анормальну кризу (ситуативну кризу). Розкрито чотири стадії протікання кризи: 1) початкове зростання напруги; 2) подальше зростання напруги; 3) ще більше зростання напруги; 4) усвідомлення того, що все є марним. Виокремлено характеристики таких критеріїв життєвих криз: вікового, часу, результативності, діяльнісного, детермінованості, складності, передбачуваності. Встановлено, що причини кризових явищ спостерігаються у людей, які в очах оточуючих є дуже благополучними з точки зору їх звичайних уявлень про благополуччя. Зазначено, що способи подолання кризи жінок і чоловіків є різними. Також зазначено, що життєві кризи мають низку особливостей, які відрізняють їх від інших емоційно складних життєвих ситуацій. Підкреслено, що життєві кризи мають різну глибину, кілька стадій і рівнів, а їхнє проходження має унікальні особливості. Разом із тим зазначається, що кризи завжди супроводжуються стресом, є пов’язаними з певною фрустрацією і завжди вимагають активізації цінної та значущої діяльності. Виділено зовнішні обставини та психологічні особливості людини, які можуть призвести до появи певного кризового стану. Висвітлюються детермінанти кризи, описуються чинники, що впливають на глибину і силу переживань кризової ситуації.