КРИЗОВИЙ НАРАТИВ У СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ: ПСИХОЛОГІЧНИЙ АНАЛІЗ - Зарецька, Ольга Олександрівна (Психологічні студії, 2023)
Роботу присвячено дослідженню психологічних особливостей кризового наративу у соціальних мережах, зокрема його можливостей як психологічного ресурсу. Термін «кризовий наратив» було введено автором раніше для оповідей, які породжує особа в контексті кризової ситуації для опису своїх переживань. Феномен кризового наративу у дописах користувачів соціальних мереж досі не був предметом психологічних досліджень. Робота виконувалась на матеріалах дописів у соціальних мережах фейсбук і інстаграм. Методами контентного аналізу було проаналізовано більше 30 дописів, які ідентифікувалися як «кризові» і розподілялися на текстові, візуальні і гібридні. Відмічено підвищену емоційність кризових наративів і їхню орієнтованість на діалог з адресатом, що зможе зрозуміти і розділити переживання автора. Детально аналізуються адресна спрямованість кризових наративів і мотивація авторів, яка складається з потреби у віртуальній психологічній підтримці, потреби у веденні блога і використанні площадки соціальної мережі для ознайомлення свого круга читачів зі своїми роздумами загального плану. Аргументується теза про ресурсну роль, що її відіграють кризові наративи у соціальних мережах. Виділено функції, що їх виконують дописи наративного плану у контексті кризи: (1) це форма організації і приведення в порядок потоку важкої для прийняття і осмислення інформації; (2) усвідомлення і доосмислення цінностей, що їх сповідує людина; (3) відбір однодумців і підвищення їхньої згуртованості; (4) свідома взаємна колективна підтримка однодумців всіма доступними особі засобами. Проведено паралелі з аналогами «кризових наративів» у художній літературі. Наголошується на необхідності вироблення особою власної усвідомленої розвивальної стратегії у важкому перебігу обставин.