СУБ’ЄКТНІСТЬ У СТУДЕНТСЬКОМУ ВІЦІ: ЗАГАЛЬНІ ТЕОРЕТИЧНІ УЯВЛЕННЯ - Зінченко, Олександр Володимирович; Шерудило, Андрій Васильович (Психологічні студії, 2024)
Метою статті є аналіз основних теоретичних уявлень про сутність і розвиток суб’єктності у студентському віці. У публікації обґрунтовано теоретичну і практичну актуальність дослідження означеної проблематики. Встановлено, що основними рисами студентського віку є посилення рефлексії, створення життєвих планів, готовність до професійного й особистісного самовизначення, інтеграція в різні соціальні сфери, розвиток самосвідомості, формування світогляду. В контексті мети статті суб’єктність розглядається як характеристика активного впливу на зовнішню та внутрішню дійсність. При цьому основними рисами суб’єктності є самостійність, індивідуальність, самодостатність, готовність до складних рішень. Суб’єктність студентів потрактовано як динамічну характеристику особистості, що відображає індивідуальний стиль діяльності й цілісність уявлень про себе. Цей феномен є основою активної позиції стосовно здобуття освіти, набуття досвіду, саморегуляції поведінки. Визначено, що у студентському середовищі суб’єктність проявляється в прагненні до нового, соціальній взаємодії, досягненні успіху. Описано чинники розвитку суб’єктної позиції в період здобуття вищої освіти: освітній діалог у різних соціальних системах; активне засвоєння суб’єктного досвіду в процесі навчально-професійної діяльності; стимулювання саморегуляції й самоконтролю студентів; гармонізація компонентів самосвідомості; розвиток рефлексії. Схарактеризовано рівні сформованості суб’єктності здобувачів вищої освіти: імітаційний, регулятивний, креативний. Проаналізовано основні психічні феномени, що впливають на формування суб’єктності студентів: рефлексію, інтелект, самостійність, пошук сенсу життя, творчість. Зроблено висновок про те, що основним соціальним аспектом розвитку суб’єктної позиції студентів є соціальна активність у ЗВО та навчально-професійна діяльність. Подальші перспективи дослідження окресленої проблематики вбачаємо в зборі та аналізі емпіричних показників суб’єктності студентів у вищій школі.