ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ПРОЯВУ СТРЕСОВИХ СТАНІВ У СТАРШОКЛАСНИКІВ - Кошелева, Наталя Геннадіївна; Тренбач, Ірина Євгенівна (Психологічні студії, 2024)
У статті розглядається важлива проблема виникнення стресових станів у старшокласників. Визначено, що юнацький вік може супроводжуватись значним стресовим навантаженням, оскільки характеризується значущими змінами в фізичному, емоційному, соціальному та психологічному розвитку. Виявлено основні чинники стресу старшокласників, такі як оцінки, тестування, домашні завдання, перехід до наступного класу, вступ на наступний після школи освітній рівень, взаємини з однокласниками та вчителями, неприйняття групою однолітків, відсутність друзів та визнання, дружнього спілкування, нещасливе кохання, проблеми із зовнішністю, неприйняття себе тощо. Визначено, що старшокласники з низькою стресостійкістю можуть виявляти такі психологічні особливості, як підвищена тривожність, обмежена адаптивність, неефективна емоційна регуляція, низька самооцінка, підвищений перфекціонізм, тенденція до соціальної ізоляції тощо. Проаналізовано особливості проявів та наслідки стресових станів юнаків. У роботі сформульовано гіпотезу про те, що існує зв’язок між стресостійкістю старшокласників та їхньою тривожністю й адаптивністю. Для її перевірки проведено емпіричне дослідження з використанням психодіагностичних методик: «Тест-опитувальник визначення стресостійкості» за методикою Холмса-Раге, «Шкала тривоги» Спілбергера-Ханіна та тест «Самооцінка психологічної адаптивності» Н. П. Фетіскіна, В. В. Козлова, Г. М. Мануйлова. Здійснено кількісний та якісний аналіз отриманих результатів. За допомогою кореляційного аналізу встановлено зворотний статистично значущий кореляційний зв’язок між стресостійкістю та тривожністю і прямий статистично значущий кореляційний зв’язок між стресостійкістю та адаптивністю, що підтверджує гіпотезу. За результатами дослідження запропоновано розробку психокорекційної програми підвищення стресостійкості в учнів старших класів, яка може бути використана в роботі шкільних психологів.