ПСИХОЛОГІЧНИЙ ТРЕНІНГ ЯК ЗАСІБ РОЗВИТКУ МОТИВАЦІЇ ДОСЯГНЕННЯ УСПІХУ У СТУДЕНТІВ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Прядко, Богдан Васильович (Психологічні студії, 2024)
У статті представлено теоретичне обґрунтування категорії «мотивація до успіху» – однієї з основних базових якостей формування особистості студента. Метою даної статті є теоретична демонстрація та емпіричне вивчення розвитку мотивації досягнень студентів за допомогою психологічного тренінгу, який спонукає студентів бути активними, самовдосконалюватися та досягати високих цілей в навчальній діяльності й в подальшій кар’єрі. У дослідженні використовується комплекс теоретичних методів, присвячених вивченню питання успішності шляхом аналізу наукових публікацій. Також було застосовано ряд емпіричних методів, включаючи методи спостереження, експерименту, тестування для вивчення ефективності розробленої програми. Для розвитку мотивації до досягнення успіху був розроблений і проведений психологічний тренінг «Формування мотивації досягнень». Дається характеристика алгоритму розробки і застосування завдань. У дослідженні взяли участь 64 респондента з числа студенти 4 і 5 курсів. Для перевірки ефективності тренінгу з розвитку у студентів мотивації досягнень були використані методики «Впевненість в собі (С. Райдаса)» та «Методика діагностики особистості на мотивацію до успіху Т. Елерса». Отримані результати були оброблені за допомогою статистичних методів. Доведено ефективність психологічного тренінгу «Формування мотивації досягнення» на розвиток оптимального рівня впевненості в собі, що в цілому є предиктором розвитку мотивації до успіху. Запропоновано перспективу подальших досліджень ґендерних відмінностей мотивації досягнень успіху та їх вплив на психічний розвиток особистості в період пізньої юності.