ТИПОЛОГІЯ І ХАРАКТЕРИСТИКА ЖИТТЄВИХ СВІТІВ: ПСИХОЛОГІЧНІ КООРДИНАТИ, АДАПТАЦІЯ ТА ПОШУКИ СЕНСУ - Ганущак, Руслан Іванович (Психологічні студії, 2023)
У статті розглядається важливість вивчення особистості у сучасних умовах з перспективи життєвого світу. Викладено короткий огляд походження поняття «життєвий світ» із феноменології Гуссерля, його розвиток та становлення як психологічної категорії. Коротко пояснено зміст цього поняття, зокрема, реляційно-конструктивістське розуміння Крауса. Згадано попередні спроби класифікації життєвих світів за певними ознаками, як-от залежно від змісту і структури потребнісно-мотиваційної сфери та від легкості або важкості задоволення значущих потреб, залежно від структури часу, відносин індивіда і суспільства та співвідношення сущого (наявного), належного і можливого як ціннісних критеріїв, залежно від особистісних дисгармоній у процесі розвитку особистості. Представлена авторська теоретична модель життєвого світу особистості та здійснена спроба на основі проведеного емпіричного дослідження створити типологію життєвих світів. Описано модель життєвого світу як постійну взаємодію системи зв’язків у мозку, психічних явищ та набору ментальних абстракцій, засвоєних у процесі культурної інтеграції індивіда. Визначено психологічні координати життєвого світу як своєрідні особливості внутрішніх переживань, що проявляються «назовні» у певній поведінці, думках і висловлюваннях, емоціях, інтерпретаціях навколишніх подій і явищ тощо. Обґрунтовано вибір цих психологічних координат як основи для спроби створення авторської типології життєвих світів. Підібрано відповідні методики для дослідження психологічних координат, проведено емпіричне дослідження та викладено деякі його результати. За допомогою проведеного кластерного аналізу визначено оптимальну кількість типів життєвих світів та запропоновано назву для кожного з них: гармонійний (збалансований), високоадаптивний гедоністичний, середньоадаптивний, спрямований на майбутнє, низькоадаптивний, спрямований на минуле і теперішнє, та дисгармонійний (дисфункціональний). Дано докладну характеристику кожному з типів, доповнену порівнянням з основними рисами особистості моделі Великої п’ятірки. Зроблено висновки про актуальність подібних досліджень особистості для розуміння буття людини у сучасному світі, особливо в умовах війни, коли потрібно бути особливо чутливими до внутрішніх переживань інших.