ПСИХОЛОГІЧНЕ КОНСУЛЬТУВАННЯ ПОДРУЖНІХ ПАР З ІНТЕРНЕТ-ЗАЛЕЖНІСТЮ - Магдисюк, Людмила Іванівна; Федоренко, Раїса Петрівна (Психологічні студії, 2023)
Стаття присвячена теоретичному обґрунтуванню психологічних чинників залежності особистості від соціальних мереж, розкритті особливостей перебігу шлюбно-сімейних взаємин за наявності симптому залежності партнерів, чи одного з них, від соціальних мереж. Представлено результати емпіричного вивчення особливостей залежності партнерів від соціальних мереж, аналізу подружніх взаємин та впливу досліджуваної залежності на функціонування сім’ї. Подальшого розвитку набули уявлення про особливості надання консультативної допомоги подружнім парам з метою зниження інтернет-залежності та підвищення рівня задоволеності партнерів у сімейному житті. Доведено, що залежність партнерів від соціальних мереж має своєрідний вплив на сексуальні взаємини, оскільки сприяє формуванню сексуального невротизму та агресивного сексу; жінки молодшої та середньої вікових категорій більше інтересу проявляють до соціальних мереж та реалізації себе в них у вигляді конкретних даних із свого щоденного особистого життя; як чоловікам, так і жінкам, комфортніше спілкуватись з реальними партнерами, вони почуваються з ними в більшій безпеці, відчувають меншу напругу, при тому, що з реальними партнерами часто доводиться відмовлятись від своїх бажань, частіше буває ущемлена самооцінка, частіше виникає тривога і почуття заздрощів. Описано, що аналіз отриманих в процесі дослідження результатів співвідношення інтернет-залежності і самооцінки засвідчив, що є також відмінності у наданні переваги онлайн- захопленням: у осіб з низькою та заниженою самооцінкою домінуючим є інтернет-спілкування, особам із завищеною самооцінкою характерним є «зависання» в онлайн-іграх, досліджувані з адекватною самооцінкою не надають особливої переваги конкретному виду захоплення, вони однаково проводять час і за онлайн-іграми, і періодично заводять онлайн-знайомства. Отримані результати засвідчують необхідність розробки колекційної програми для роботи з молоддю щодо гармонізації внутрішньо-особистісного потенціалу, а також психологічного супроводу подружніх пар з інтернет-залежністю партнерів.