ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ СОЦІАЛЬНОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Нагорна, Надія Сергіївна (Психологічні студії, 2023)
У статті аналізуються особливості розвитку соціального підприємництва (СП) в умовах воєнного стану. Спираючись на результати вітчизняних наукових пошукань, автор визначає ряд аспектів змін, за якими можна охарактеризувати означений розвиток. До фінансово- економічного аспекту відносяться: можливості отримання грантів для започаткування чи розширення соціального підприємства, кредитні програми, загальна для бізнесу податкова підтримка. Щодо менеджерсько-управлінського аспекту, то аналізується партисипативний або партнерський підхід до організації взаємодії на рівні держави для розбудови СП як інституції. Також визначаються організаційні зміни, з якими мали справи бізнес-менеджери: релокація підприємства, підтримка персоналу, пошук нових працівників, їх навчання, відновлення / налагодження нових логістичних маршрутів, розширення соціальної активності СП для нових цільових груп соціальної підтримки. Ціннісний аспект визначається як зміни в ціннісних орієнтирах особистості, що мало прояв у активізації залучення соціальних підприємців та їх команд до вирішення соціальних і гуманітарних проблем нужденних індивідів або ж у виконанні військових задач як захисників України. Психологічні аспекти розвитку СП в умовах воєнного стану розкрито через аналіз ряду психологічних явищ та феноменів: самоефективності підприємця та його команди, мотивації до діяльності, психологічної відновлюваності особистості, лідерстві та комунікації. Вказується, що врахування означених психологічних явищ дозволить як сформувати достатній рівень резилієнтності особистості, так й ефективніше використовувати реінтеграційний потенціал СП. Як перспектива подальших досліджень визначається доповнення психологічного портрету соціального підприємця крізь призму проаналізованих психологічних явищ та феноменів.