ОСОБЛИВОСТІ ПСИХОЛОГІЧНОЇ СУМІСНОСТІ ПОДРУЖНІХ ПАР - Мушкевич, Мирослава Іванівна (Психологічні студії, 2024)
У статті обґрунтована актуальність теми дослідження особливостей психологічної сумісності подружньої пари, як чинника, який впливає на здоров’я, працездатність, ефективність взаємодії з соціумом, на функціональні та психоемоційні стани членів подружжя, задоволеність життям, тобто практично на усі суб’єктивні та об’єктивні показники діяльності індивідів. Висвітлено результати теоретичного аналізу проблеми вивчення подружньої сумісності як одного із найскладніших явищ соціально-психологічної науки, яке досі недостатньо досліджено. Досліджено особливості функціонування подружніх пар. Виділено основні концептуальні підходи до розуміння подружньої сумісності, які представлені у сучасних психологічних дослідженнях. Представлено результати емпіричного вивчення критеріїв сумісності подружньої пари. Охарактеризовано сумісні (гармонійні) та несумісні (дисгармонійні) стосунки між чоловіком та дружиною. Виявлено значущі розбіжності між групами пар з гармонійними, «перехідними» та дисгармонійними стосунками за багатьма емпіричними індикаторами. Вказано, що вищі значення виокремлених емпіричних показників більшою мірою характеризують пари з гармонійними стосунками. Середні та низькі рівні прояву виявилися притаманними для подружніх пар з «перехідними» та дисгармонійними стосунками. Виявлено, що рівень сумісності має сильні зв’язки з показниками, які характеризують гармонійні стосунки, а отже може розглядатися як інтегральний суб’єктивний показник їх гармонійності.