ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ СОЦІАЛЬНОГО ІНТЕЛЕКТУ ДІТЕЙ МОЛОДШОГО ШКІЛЬНОГО ВІКУ В СУЧАСНИХ УМОВАХ ЦИФРОВОГО СЕРЕДОВИЩА - Руденок, Алла Іванівна; Данчук, Юлія Петрівна; Логвіна, Оксана Анатоліївна (Психологічні студії, 2024)
У статті представлено дослідження особливостей розвитку соціального інтелекту у дітей молодшого шкільного віку в сучасних умовах цифрового середовища. Встановлено, що, незважаючи на велику кількість наукових розвідок стосовно цього питання, проблема розуміння феномену залишається актуальною. Визначено, що соціальний інтелект – це специфічна здатність, яка забезпечує успішну взаємодію людини з оточенням та вміння прогнозувати поведінку інших. Метою статті є дослідження особливостей розвитку соціального інтелекту молодших школярів в умовах цифрового освітнього середовища. Проаналізовано підходи різних науковців щодо розвитку соціального інтелекту в онтогенезі. У роботах іноземних авторів розвиток соціального інтелекту пов’язаний їз періодизацією розвитку соціального інтелекту. Зокрема, Ж. Піаже виділяв низку етапів: 1) сенсомоторного інтелекту; 2) допонятійного (символічного) інтелекту; 3) наочного (інтуїтивного) інтелекту; 4) конкретних операцій; 5) формальних операцій. Розглянуто теорію прийняття соціальної ролі Р. Селмана, який виділяв п’ять основних стадій розвитку соціального інтелекту. Ключовою у статті є теорія П. Ервіна, який співвідносив особливості розвитку особистості дитини з якісними зрушеннями у розвитку соціального інтелекту та на основі цього розробив модель розвитку уявлень дітей про міжособистісні стосунки, насамперед про дружбу у взаєминах з однолітками. Підтверджено, що важливе значення для становлення соціального інтелекту має молодший шкільний вік. У цей період у дитини розширюється коло спілкування, розвивається її сензитивність, соціально-перцептивні здібності, здатність переживати за іншого, децентрація, що і становить основу соціального інтелекту. Проведене емпіричне дослідження – анкетування батьків молодших школярів – вказує на те, що цифрове освітнє середовище є невід’ємною частиною життя кожної дитини і воно має величезний потенціал для вирішення різних освітніх завдань. У висновках вказується, що формування та розвиток соціального інтелекту в молодшому шкільному віці відбувається через навчання, розширення знань та досвіду, в тому числі із застосуванням засобів сучасного цифрового середовища.