ВПЛИВ АКАДЕМІЧНИХ СТРЕСІВ НА ПСИХОЛОГІЧНЕ БЛАГОПОЛУЧЧЯ ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ ТА СПОСОБИ ЇХ ЗМЕНШЕННЯ - Кайманова, Яна Вікторівна; Рябоконь, Надія Станіславівна (Психологічні студії, 2024)
У сучасних умовах здобувачі вищої освіти часто стикаються з численними стресовими факторами, що можуть негативно впливати на їхнє психологічне благополуччя. Дана стаття досліджує основні джерела академічного стресу серед студентів, включаючи високі навчальні навантаження, конкуренцію, очікування викладачів та соціальні фактори. Також аналізуються психологічні наслідки цих стресів, такі як підвищена тривожність, депресія, вигоряння та зниження академічної мотивації. У роботі розглядаються основні джерела академічного стресу є: високі навчальні навантаження, конкуренція та очікування: тиск з боку викладачів, батьків та самих студентів досягти високих академічних результатів; соціальні фактори: міжособистісні відносини, адаптація до нового середовища та фінансові труднощі. Також висвітлені ефективні стратегії зменшення академічного стресу та підвищення психологічного благополуччя студентів. Особлива увага приділяється ефективності різних психологічних технік для зменшення академічного стресу та покращення психологічного благополуччя. Акцент робиться на розвиток навичок тайм- менеджменту, впровадження програм психологічної підтримки в університетах, застосування методів релаксації та медитації, майндфулнес, а також на важливість підтримки здорового способу життя. Крім того, розглядається роль соціальної підтримки з боку родини, друзів та викладачів у зниженні рівня стресу. Результати сучасних досліджень демонструють, що застосування цих технік може суттєво зменшити рівень академічного стресу та покращити психологічне благополуччя студентів. Науковці роблять висновок про необхідність інтеграції таких методів у програми підтримки студентів у вищих навчальних закладах. Результати досліджень також підкреслюють необхідність системного підходу до вирішення проблеми академічного стресу, що включає співпрацю між студентами, викладачами та адміністрацією навчальних закладів. Це сприятиме створенню більш здорового та підтримуючого освітнього середовища, що, у свою чергу, позитивно вплине на загальний рівень психологічного благополуччя здобувачів вищої освіти.