ІНТЕГРАТИВНІ ПІДХОДИ ДО ПСИХОЛОГІЧНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ ДІТЕЙ З ПОСТТРАВМАТИЧНИМ СТРЕСОВИМ РОЗЛАДОМ - Оксютович, Марина Олександрівна; Сабадуха, Олексій Володимирович; Гаркуша, Світлана Леонтіївна (Психологічні студії, 2024)
Постановка проблеми. У статті досліджується ефективність інтегративних підходів до психологічної реабілітації дітей з посттравматичним стресовим розладом (ПТСР), що виникає внаслідок пережиття травматичних подій, таких як військові конфлікти, домашнє насильство та природні катастрофи. ПТСР у дітей є серйозним психічним захворюванням, яке може призвести до тривалих та глибоких наслідків для психічного, емоційного та соціального благополуччя. Метою дослідження є оцінка ефективності мультидисциплінарного підходу, який включає співпрацю психотерапевтів, педагогів, медичних працівників та соціальних служб для забезпечення комплексної підтримки дітей та сприяння їхньому повному відновленню та реінтеграції в суспільство. Методологія дослідження. Особливістю дослідження є аналіз ефективності різних терапевтичних методик, таких як когнітивно-поведінкова терапія (КПТ), десенсибілізація та репроцесинг рухами очей (EMDR), арт-терапія та сімейна терапія, у створенні комплексної програми реабілітації. Дослідження базується на вибірці з 50 дітей віком від 6 до 14 років, розділених за джерелами травми: військові конфлікти, домашнє насильство та інші травматичні події. Дані були зібрані за допомогою опитувань, інтерв'ю з дітьми та їхніми батьками, а також клінічних спостережень. Результати дослідження показують значне зниження рівня тривожності та депресії, покращення соціальної адаптації та зниження агресивності у дітей після проходження реабілітації. Батьки також відзначають позитивні зміни у психоемоційному стані та поведінці своїх дітей. Отримані дані свідчать про високу ефективність інтегративних підходів до реабілітації дітей з ПТСР. Індивідуалізація терапевтичних програм є ключовим елементом успіху, оскільки враховує унікальні потреби кожної дитини. Висновки дослідження підкреслюють необхідність подальшого розвитку та впровадження інтегративних програм, що поєднують різні терапевтичні методи для досягнення максимального терапевтичного ефекту. У цій роботі також підкреслюється важливість мультидисциплінарного підходу, що включає співпрацю психотерапевтів, педагогів, медичних працівників та соціальних служб. Такий підхід дозволяє забезпечити комплексну підтримку дітям, які пережили травматичні події, та сприяти їхньому повному відновленню та реінтеграції в суспільство. Загалом, результати дослідження демонструють перспективність інтегративних підходів до реабілітації дітей з ПТСР та необхідність їх подальшого вивчення та впровадження у практичну діяльність.