ПСИХОФІЗІОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ВПЛИВУ КОНСУЛЬТАТИВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ НА ЗМІНУ ПОВЕДІНКИ ТА МИСЛЕННЯ У КЛІЄНТІВ - Грицюк, Ірина Михайлівна (Психологічні студії, 2025)
У статті розглядаються психофізіологічні аспекти впливу консультативної та психотерапевтичної діяльності на зміну поведінки та мислення клієнтів. Проаналізовано механізми нейропсихологічних і когнітивних змін, що відбуваються в процесі консультування, зокрема роль емоційної регуляції, нейропластичності та психофізіологічних реакцій на комунікацію з консультантом. Мета статті – визначити основні чинники, що сприяють ефективному впливу консультативної взаємодії на корекцію поведінкових патернів і трансформацію мислення клієнтів; проаналізувати теоретичні підходи до сучасного розуміння роботи мозку. Досліджено значення невербальних сигналів, тональності голосу та стилю комунікації у створенні терапевтичного альянсу. Представлено практичні рекомендації щодо підвищення ефективності консультативної та психотерапевтичної діяльності з урахуванням психофізіологічних особливостей клієнтів. Досліджено роль емоційної регуляції та її вплив на зміни поведінкових патернів, а також значення психофізіологічних реакцій організму (варіабельність серцевого ритму, рівень кортизолу, активація певних мозкових структур) у процесі консультування. Визначено, яким чином невербальна комунікація, тональність голосу, швидкість мовлення та стиль консультування впливають на формування довіри між консультантом і клієнтом, а також на ефективність усвідомлення та засвоєння нових поведінкових стратегій. У статті також аналізуються когнітивні спотворення, що можуть заважати клієнтам у процесі прийняття рішень та зміні мислення. Окреслено методи та техніки, які сприяють корекції неефективних установок і переконань, а також формуванню адаптивних моделей поведінки.