ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ ТВОРЧИХ ЗДІБНОСТЕЙ У СТАРШОКЛАСНИКІВ - Кошелева, Наталя Геннадіївна; Калініченко, Стефанія Вікторівна (Психологічні студії, 2025)
У статті подано варіант вирішення важливого психолого-педагогічного завдання щодо розвитку творчих здібностей у старшокласників. Визначено, що творчий потенціал юнаків забезпечує їхню особисту адаптивність, успішність і психологічну рівновагу в сучасному мінливому світі. Проаналізовано психологічну сутність феномена «творчість» як психічного процесу, що дає змогу генерувати нові ідеї або продукти, які перевищують межі існуючого. Визначено, що завдяки творчим здібностям особистість здатна ефективно вирішувати проблеми в житті та професійній діяльності. Установлено, що основними психологічними характеристиками креативних старшокласників є спонтанність, гармонійність, креативність, творче мислення, висока пізнавальна активність, розвинена уява, гнучкість мислення, ресурсний емоційний стан. Зроблено висновок, що педагоги та шкільні психологи мають всебічно сприяти розвитку творчих здібностей юнаків шляхом застосування інноваційних навчальних технологій, заохочення генерації оригінальних ідей на уроках, моделювання реальних життєвих ситуацій, використання рольових ігор, тренінгів розвитку креативного мислення, технік «мозкового штурму», вправ для розвитку уяви та креативності. Сформульовано припущення, що розвиток творчих здібностей старшокласників сприяє підвищенню рівня їхньої пізнавальної активності та покращенню емоційного стану, для перевірки чого було проведене емпіричне дослідження з використанням модифікованого варіанта тесту С. Медніка «Ваш творчий потенціал», методики самооцінки емоційного стану Уессмана – Рікса і тесту «Вивчення рівня пізнавальної активності учнів» Б. Пашнева. Подано якісний і кількісний аналіз результатів. За допомогою кореляційного аналізу встановлено прямі статистично значущі кореляційний зв’язки між творчим потенціалом і пізнавальною активністю, а також між творчим потенціалом та емоційним станом учнів, що підтвердило нашу гіпотезу. Запропоновано розробку тренінгової програми розвитку творчих здібностей старшокласників, яка може бути використана шкільними психологами.