ПРО ДЕЯКІ ДЕТЕРМІНАНТИ, ЩО ЗУМОВЛЮЮТЬ НИЗЬКИЙ СТАН ВІЙСЬКОВОЇ ДИСЦИПЛІНИ ТА ЗАГРОЖУЮТЬ НАЦІОНАЛЬНІЙ БЕЗПЕЦІ УКРАЇНИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2786-9385/2023-1-3

Ключові слова:

службове розслідування, військовослужбовець, бойова обстановка, військова дисципліна, нормативно-правове забезпечення, причинно-наслідковий зв’язок, детермінанта, національна безпека

Анотація

У науковій статті на підставі зібраних емпіричних даних визначені головні проблеми, що детермінують зниження рівня військової дисципліни, а також виступають потенційними загрозами національній безпеці України. Зокрема, під час аналізу отриманих у процесі дослідження відомостей, що стосуються змісту предмета цієї наукової розробки, визначено низку причин, умов і корелянтів, які сприяють вчиненню випадків неналежного виконання окремими категоріями військовослужбовців в умовах воєнної обстановки своїх службових обов’язків та знаходяться у причинно- наслідковому зв’язку з рівнем та ефективністю забезпечення сектором безпеки й оборони зазначеного змістовного елемента національної безпеки України. Мова насамперед йде про процедуру проведення строкових розслідувань за фактами отримання військовослужбовцями поранень, контузій, травм та настання смерті. З’ясовано, що на стан цієї діяльності впливає низка детермінант, серед яких пріоритетне місце займають ті, що пов’язані з її нормативно-правовим забезпеченням в умовах воєнного часу, позаяк чинні наразі правові джерела є не тільки застарілими, адже приймалися в умовах мирного функціонування військових підрозділів та не враховують у зв’язку з цим особливостей предмета службових розслідувань у сьогоденній ситуації, яка склалася під час війни з російською терористичною державою, що застосовує під час військових дій заборонені нормами міжнародного права види озброєнь, порушує правила війни та тиші, загальновизнані норми цивілізованого світу з означених питань. Виходячи з цього, у зазначеній науковій статті обґрунтована необхідність видозміни чинного законодавства України, що стосується досліджуваної проблематики, з урахуванням тих військових реалій, які мають місце на полі бою та пов’язані з впливом на військовослужбовця детермінант психологічного та морального характеру, а також забезпечення належного юридичного і соціального захисту військовослужбовців.

Посилання

Правова статистика : підручник / за заг. ред. професора О.М. Джужі. Київ : Атіка, 2014. 448 с.

Про затвердження зводу відомостей, що становлять державну таємницю : Наказ Служби безпеки України від 23.12.2020 р. № 383. URL: https://zakon.rada.gov.ua.

Основи методології наукових досліджень : навч. посіб. для студ. і курсантів / за ред. П.С. Прибутька. Київ : Нац. акад. внутр. справ, 2015. 156 с.

Теорія держави і права : підручник / за ред. О.В. Петришина. Харків : Право, 2014. 368 с.

Про національну безпеку України : Закон України від 21.06.2018 р. № 2469-VIII. Відомості Верховної Ради України. 2018. № 31. С. 241.

Кримінологія : підручник / за заг. ред. В.В. Чернєя, О.М. Джури. Київ : ФОП Маслаков, 2020. 612 с.

Армієць ЗСУ про «бюрократичне пекло». URL: https://www.5ua/suspilstvo/armiiets-zsu--pro-biurokratychne-peklo.

Про використання Збройних Сил України та інших військових формувань : Указ Президента України від 24.02.2022 р. № 66/2022. URL: https://zakon.rada.gov.ua.

Про затвердження Порядку проведення службового розслідування : Постанова Кабінету Міністрів України від 25.07.2012 р. № 666. URL: https://km4.gov.ua.

Військові частини не ведуть розшуку зниклих бійців – командування Сил тероборони. URL: https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3715083-vijskovi-castini-ne-vedut-rozsuku-zniklihbijciv-komanduvanna-sil-teroboroni.html.

Про Збройні Сили України : Закон України від 16.12.1991 р. № 1934-ХІІ. URL: https://zakon.rada.gov.ua.

Рішення Конституційного Суду України у справі за конституційним зверненням Київської міської ради професійних спілок щодо офіційного тлумачення ч. 3 ст. 21 Кодексу законів про працю України (справа про тлумачення терміну «законодавство») від 09.07.1998 р. № 12-рп/98. URL: https://zakon.rada.gov.ua.

Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод. URL: https://zakon.rada.gov.ua.

Колб О.Г., Пирожик О.В. Сучасні законодавчі підходи у сфері оборони України та їх вплив на стан забезпечення національної безпеки. Право та державне управління. 2023. № 1. С. 157-162

Луценко Ю.В. Доктринальні положення кримінально-правової політики держави у сфері забезпечення воєнної безпеки України. Актуальні проблеми міжнародних відносин. 2019. Вип. 138. С. 84–86.

Про правовий режим воєнного стану : Закон України від 12.05.2015 р. № 389-VIII. URL: https://zakon.rada.gov.ua.

Військова дисципліна. Вікіпедія. URL: https://uk.m.wikipedia.org.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-21

Номер

Розділ

Статті