НАВЧАЛЬНИЙ ПОСІБНИК З УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ ЯК ІНОЗЕМНОЇ ДЛЯ ЧУЖОЗЕМНИХ СТУДЕНТІВ «МІСТО ЛЕВА» РІВНЯ В2 ЯК ОСНОВНИЙ ЛІНГВОКРАЇНОЗНАВЧИЙ ПІДРУЧНИК

Автор(и)

  • Галина БОЙКО

DOI:

https://doi.org/10.32782/2410-0927-2021-14-2

Ключові слова:

українська мова як іноземна, лінгвокраїнознавчий аспект, усні та писемні навики, лексика, граматичні моделі, рівень В2, стандартизовані вимоги, мовні компетенції

Анотація

Розглянуто і проаналізовано навчальний посібник з української мови як іноземної для чужоземних студентів «Місто Лева» рівня В2. Зосереджено увагу на лінгвокраїнознавчому аспекті книги, історії міста й традиціях. Скеровано погляд на допомогу студентам іноземцям щодо пізнання нового лексичного матеріалу, закріплення набутих навиків усного та писемного мовлення і граматичних моделей, ознайомлення з українськими піснями,відомими постатями України та духовним життям нації. У статті освітлено рівень В2 з української мови як іноземної відповідно до «Загальноєвропейських рекомендацій з мовної освіти: вивчення, викладання, оцінювання» (2003 р.). Згідно з ними студент: розуміє основні ідеї складних текстів на абстрактні і конкретні теми, в тому числі технічні теми, що стосуються його спеціалізації; може спілкуватися з носіями мови без напруги для кожної зі сторін; вміє робити чіткі, детальні повідомлення щодо різноманітних питань і може викласти свій погляд на проблему, показати переваги та недоліки різних варіантів. Тексти в посібнику розташовані за тематичним принципом: загальна інформація, історія, технічні досягнення та винаходи, цікаві місця і події Львова. Вони не пов’язані безпосередньо між собою, тому викладач чи студент може обирати довільний порядок їхнього читання й опрацювання. Кожен текст супроводжує система вправ: коментар до тексту (пояснення нових слів); дотекстові вправи, які дають змогу підготуватися до сприйняття тексту, пов’язати знання і досвід студентів з новою інформацією; післятекстові вправи, які перевіряють розуміння прочитаного тексту, а також формують і закріплюють граматичні навички. Ключі до завдань, розташовані в кінці посібника, дадуть змогу студентам контролювати здобуті знання і використовувати «Місто Лева» як для навчання у групі з викладачем, так і для самостійного навчання. Скориставшись QR-кодом, можна увійти у своєрідний додаток до посібника з аудіозаписами розміщених у ньому текстів, піснями про Львів, поезією, іншою цікавою інформацією про місто, а також з додатковими завданнями, які допоможуть студентам тренувати свої фонетичні навички. Все це зробить процес навчання з «Містом Лева» приємною пригодою.

Посилання

Антонів О. П., Паучок Л. М. Українська мова для іноземців : модульний курс : навчальний посібник. Київ : Фірма «ІНКОС», 2012. 268 с.: іл. + компакт-диск.

Бадер В. І., Дядичев В. В. Функціонально-стилістичний підхід у формуванні лінгвоукраїнознавчої компетентності іноземних студентів. Засоби навчання та науково-дослідної роботи: зб. наук, праць. Харків : ХНПУ ім. Г. С. Сковороди. 2008. № 28.

Місто Лева: навчальний посібник з української мови для чужоземних студентів / Бойко Г. І. та ін.; за ред. І. П. Карого. Вид. 2-ге, доповнене. Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2021. 104 с.

Бронська А. В. Лінгвокраїнознавчий аспект у викладанні української мови як іноземної. Дивослово. 2000. № 7. С. 43–44.

Василько 3. Р. Лінгвокраїнознавчий аспект фауно назв. Теорія і практика викладання української мови як іноземної: зб. наук, праць. Львів, 2006. Вип. 1. С. 224–235.

Галенко А. М. Формування лінгвокраїнознавчої компетенції на матеріалі поетичних творів. Вісник Луганського національного університету ім. Тараса Шевченка. 2011. № 6 (217) : Філол. науки. Ч. II. С. 100–108.

Данилюк Н. О. Лінгвокультурологічна лексика у мові української народної пісні [електронний ресурс]: [сайт]. 2004. Режим доступу: http://www.rius.kiev.ua

Загальноєвропейські Рекомендації з мовної освіти: вивчення, викладання, оцінювання. Київ : Ленвіт, 2003. 273 с.

Копаниця Л. М. Українська лірична пісня: еволюція поетичного мислення: автореф. Дис. на здобуття наук, ступеня доктора філол. наук: спец. 10.01.07; 10.01.01. Київ, 2001. 37 с.

Лещенко Т. О. Формування лінгвокраїнознавчої компетенції іноземних студентів медичних ВНЗ засобом української пісні. Творчість Раїси Кириченко в культурному просторі України на покордонні ХХ–ХХІ століть: до 70-ліття від дня народження Берегині української пісні : зб. наук. праць. Полтава : ПНПУ імені В. Г. Короленка, 2013. С. 253–263.

Максименко Г. А. Застосування лінгвокраїнознавчих матеріалів у викладанні української мови як іноземної. Філологічні студії: Наук, вісник Криворізького держ. пед. ун-ту : зб. наук, праць. Вип. 1 / ред.: Ж. В. Колоїз (відп. ред.), Д. X. Баранник, П. І. Білоусенко та ін. Кривий Ріг : Видавничий дім, 2012. 170 с.

Пілішек С. К. Психосемантичні особливості лінгвокраїнознавства при вивченні іноземної мови у вищому навчальному закладі: автореф. Дис. на здобуття наук, ступеня канд. психол. наук : спец. 19.00.07. Хмельницький, 2006. 20 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-06-24

Як цитувати

БОЙКО, Г. (2022). НАВЧАЛЬНИЙ ПОСІБНИК З УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ ЯК ІНОЗЕМНОЇ ДЛЯ ЧУЖОЗЕМНИХ СТУДЕНТІВ «МІСТО ЛЕВА» РІВНЯ В2 ЯК ОСНОВНИЙ ЛІНГВОКРАЇНОЗНАВЧИЙ ПІДРУЧНИК. Актуальні питання іноземної філології, (14), 10–16. https://doi.org/10.32782/2410-0927-2021-14-2