ДІЄВІ ІНСТРУМЕНТИ ВИРІШЕННЯ ПРОБЛЕМ АДЕКВАТНОГО ОНЛАЙН-ОЦІНЮВАННЯ ЗНАНЬ ІНОЗЕМНОЇ МОВИ СТУДЕНТІВ У ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2410-0927-2021-15-5

Ключові слова:

дистанційне навчання, інноваційні технології, інструменти оцінювання, онлайн-навчання, онлайн-оцінювання

Анотація

Онлайн-оцінювання знань іноземної мови студентів – це збір інформації про те, що наші студенти знають і можуть зробити, щоб ми могли вжити принципових дій під час викладання та зрозуміти, наскільки успішно вони пройшли курс навчання. Однак рішення, як найкраще оцінити студентів з іноземної мови, може бути складним, особливо коли ми наші студенти працюємо дистанційно, пристосовуючись до незнайомого навчального середовища та використовуючи нові технології. У статті ми розглянемо відповідні інструменти онлайн-оцінювання знань іноземної мови студентів у закладах вищої освіти. Ми опираємося на підходи підсумкового оцінювання, яке має на меті показати, чого досягли студенти, оцінювання, яке зосереджується на моніторингу прогресу студентів як способу підтримки їхнього навчання. Основні принципи оцінки знань іноземної мови студентів однакові в будь-якому контексті, й оцінювання дистанційно часто є питанням адаптації звичного оцінювання. В умовах глобалізації викладачі іноземних мов постійно відчувають необхідність удосконалення вмінь і навичок роботи з інтернет-інструментами, застосування яких позитивно впливає на якість навчання та розвиток іншомовної компетентності студентів у закладах вищої освіти (Електронний ресурс). Наголошено, що створення системи електронного оцінювання знань іноземної мови студентами, яка зможе забезпечити ефективне підтвердження особистості здобувача освіти, його авторство через інтеграцію сучасної технології є актуальним питанням. Зазначено, що система ідентифікації особи під час електронного оцінювання навчання дає можливість навчальним закладам забезпечити прозорий та зрозумілий користувачам процес електронного оцінювання у процесі онлайн-навчання на базі різних навчальних середовищ та платформ. Окрім того, використання дієвих інструментів вирішення проблем адекватного онлай-оцінювання знань іноземної мови студентів та інноваційних технологій у навчальному процесі дозволяє підвищити впевненість у собі, мотивацію до вивчення іноземної мови та більш ефективної організації самостійної пізнавальної діяльності студентів (Електронний ресурс). Дистанційне навчання є перспективним з огляду на посилення тенденції навчання протягом усього життя, є економічно вигідним для навчальних закладів тощо. За таких умов особливого значення набуває якість навчального середовища та забезпечення сучасних підходів до оцінювання іншомовної компетентності. У статті було окреслено основні інструменти для оцінювання та узагальнено інформацію щодо ефективного впровадження різноманітних дієвих інструментів для оцінювання знань іноземної мови студентів закладів вищої освіти: CloudApp, GoogleDocs, Google forms, Quizlet, Screencast-o-matic, Socrative, Weebly, WordPress та ін.

Посилання

Задорожна Н., Середа Х., Тебенко О. Методика і технологія керування інформаційним наповненням освітніх сайтів. Інформаційні технології і засоби навчання: електронне наукове фахове видання. 2008. № 3 (7). Режим доступу: http://www.nbuv.gov.ua/e-journals/ITZN/em7/emg.html

Захар О. Г. Використання Інтернет-технологій у процесі підвищення кваліфікації вчителів. Комп’ютер у школі та сім’ї. 2014. № 5 (117). С. 7–10.

Захар О. Використання соціальних інтернет-сервісів у процесі підвищення кваліфікації вчителів. Науковий часопис НПУ ім. М. П. Драгоманова. Серія № 5. Педагогічні науки: реалії та перспективи. Збірник наукових праць. Заг. ред. проф. В. Д. Сиротюка. К. : Вид-тво НПУ ім. М. П. Драгоманова. 2013. Вип. 42. С. 87–93.

Осіпа Р. Інформаційно-комп’ютерні технології в освіті. Навч. Посібник. К. : Міленіум. 2005. 78 с.

Персональний сайт вчителя, данина моді чи потреба. Методична скарбничка: веб-сайт. URL: http://techerworldlit.at.ua/publ/metodichna_skarbnichka/personalnij_sajt_vchitelja_danina_modi_chi_potreba/10-1-0-96 (дата звернення: 22.01.2022).

Дистанційне навчання у закладах вищої освіти: ризики та перспективи розвитку. НУБіП: веб-сайт. URL: https://nubip.edu.ua/node/100736 (дата звернення: 20.01.2021).

Проблеми та перспективи розвитку системи вищої освіти в Україні. Матеріали Всеукраїнської науково-методичної інтернет-конференції 15 жовтня 2020. URL: https://kstuca.kharkov.ua/wp-content/uploads/2020/12/Sobr_soch_probl_osv_2020.pdf (дата звернення: 19.01.2022).

Цифрові інструменти Google для використання у викладацькій і науковій діяльності опановують викладачі університету. НУХТ: веб-сайт. URL: https://nuft.edu.ua/news/podiyi/czifrovi-instrumenti-google-dlya-vikoristannyau-vikladaczki (дата звернення: 15.01.2021).

15 цифрових інструментів для формативного оцінювання учнів. Нова освіта: веб-сайт. URL: https://osvitanova.com.ua/posts/4306-15-tsyfrovykh-instrumentiv-dlia-formatyvnoho-otsiniuvannia-uchniv (дата звернення: 27.12.2021).

Щодо організації дистанційного навчання. Лист МОН № 1/9-609 від 02.11.20 року. URL: https://osvita.ua/legislation/Ser_osv/77298/ (дата звернення: 22.01.2021).

Онлайн-інстумент SELFIE масштабують на всю систему загальної середньої та професійної освіти. МОН: веб-сайт. URL: https://mon.gov.ua/ua/news/onlajn-instrument-selfie-masshtabuyut-na-vsyu-sistemu-zagalnoyiserednoyi-ta-profesijnoyi-osviti (дата звернення: 21.01.2021).

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-06-27

Як цитувати

ГЛУХОВСЬКА, М., & ВІННІЧЕНКО, І. (2022). ДІЄВІ ІНСТРУМЕНТИ ВИРІШЕННЯ ПРОБЛЕМ АДЕКВАТНОГО ОНЛАЙН-ОЦІНЮВАННЯ ЗНАНЬ ІНОЗЕМНОЇ МОВИ СТУДЕНТІВ У ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ. Актуальні питання іноземної філології, (15), 30–35. https://doi.org/10.32782/2410-0927-2021-15-5