ОСОБЛИВОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ НЕОЛОГІЗМІВ В АНГЛІЙСЬКІЙ ТЕРМІНОСИСТЕМІ МОБІЛЬНИЙ ЗВ’ЯЗОК

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2410-0927-2022-16-5

Ключові слова:

терміносистема мобільний зв’язок, неологізм, словотвірні процеси, семантичні групи неологізмів, морфологічна будова, конверсія, телескопія, інваріант, смисли

Анотація

Стаття присвячена дослідженню способів творення неологізмів мобільний зв’язок у сучасній англійській мові. Об’єктом дослідження є неологізми у сучасній англійській мові, а предметом їх структура, семантика та функціонування у терміносистемі мобільний зв’язок. Неологізм, трактується як слово, що за єдністю форми і змісту порівняно з існуючими в словниковому складі мовними одиницями є новим і входить у використання в мові, тобто лексична одиниця, що сприймається як нова протягом деякого часу більшістю членів певної комунікативної спільноти. Доведено, що основу корпусу неологізмів склали лексеми на позначення людей як користувачів пристроїв комунікації, феноменів, які виникли у цій сфері, та процесів, які можна виконувати за допомогою пристроїв. Розглянуто такі регулярні словотвірні процеси як: конверсія, афіксація, компресія, тощо. Досліджувані неологізми поділено на кілька семантичних груп лексичні одиниці, що означають поняття пов’язані з мобільними телефонами та роботою на комп’ютерах, запозичення – як елемент чужої мови (слово, морфема, синтаксична конструкція та ін.), які було перенесено з однієї мови до іншої в результаті мовних контактів, семантичні неологізми, які набули нового відтінку значення у терміносистемі мобільний зв’язок – інформаційні неологізми, які виконують у мові виключно номінативну функцію, позначаючи поняття, словотвірні моделі. Серед найпродуктивніших способів виокремлено словотвірні моделі словоскладання, конверсію, скорочення, телескопію, тощо. Зроблено висновок про те, що для належного розуміння суті неологізму необхідно знати його морфологічну будову, семантичні особливості, що відрізняють його від загальновживаних слів та особливості контекстуального функціонування. Перспектива подальших досліджень вбачається у перманентному розвитку сфери мобільних технологій, появи у ній все більшої кількості неологізмів, які потребують нових наукових розвідок.

Посилання

Дзюбіна О. І. Структура, семантика та прагматика сленгових неологізмів соціальних мереж twitter та facebook (на матеріалі англійської мови). Дис. ... канд. філол. наук: 10.02.04. Львів, 2016. 206 с.

Заботкина В. И. Новая лексика современного английского языка. Москва, 2002. 168 с.

Зацний Ю. А. Збагачення словникового складу сучасної англійської мови. Запоріжжя : ЗДУ, 2001. 243 с.

Зеленько А. С. Проблеми семасіології у філософсько-психологічному осмисленні : монографія. Алма-матер. Луганськ, 2004. 252 с.

Левицький А. Е. Актуальні проблеми розвитку неології (на матеріалі сучасної англійської мови). Вісник Житомирського державного університету ім. І. Франка. 2005. № 23. С. 16–21.

Новікова Є. Б. Неологізм, оказіоналізм, потенційне слово: проблеми розмежування. Лінгвістичні дослідження. 2017. Вип. 45. С. 97–102.

The Oxford Dictionary of New Words / Elisabeth Knowles, Julia Elliot. – Oxford University Press, 1997. – 357 p.

Arnold I. V. The English Word. Moscow, 1986. 296 p.

Hornby A. S. Oxford Advanced Learner’s Dictionary of Current English. Oxford: University Press, 2003.

The Oxford Dictionary of New Words. Oxford. New York, 1997.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-07-20

Як цитувати

ДУДОК, Х. (2022). ОСОБЛИВОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ НЕОЛОГІЗМІВ В АНГЛІЙСЬКІЙ ТЕРМІНОСИСТЕМІ МОБІЛЬНИЙ ЗВ’ЯЗОК. Актуальні питання іноземної філології, (16), 33–37. https://doi.org/10.32782/2410-0927-2022-16-5