КОНЦЕРТНА ДІЯЛЬНІСТЬ У ФАХОВІЙ ПІДГОТОВЦІ ЗДОБУВАЧА ВИЩОЇ ОСВІТИ НА ПРИКЛАДІ АРТ-ПРОЄКТУ НАШЕ РІДНЕ – УКРАЇНСЬКЕ: МЕТОДИКА ТА ПРАКТИКА

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/facs-2023-4-14

Ключові слова:

арт-проєкт, концерт, концертна діяльність, організація концерту, методика підготовки концерту

Анотація

Мета статті продиктована характером проблеми збереження культурної спадщини України і полягає у виявленні і подоланні складнощів, що виникають у процесі підготовки, організації та проведення концерту української музики. Методологія. У дослідженні використано такі методи, як культурологічний, музикознавчий, теоретичний, історичний у поєднанні з практичною діяльністю музикантів міста Луцьк. Наукова новизна. Стаття має проблемний, узагальнюючий, оглядовий характер. Вперше під час боротьби з російською агресією було підготовлено, організовано, проведено та висвітлено у пресі благодійний Арт-проєкт на підтримку ЗСУ «Наше рідне – українське», організований членами Волинської обласної організації Національної всеукраїнської музичної спілки. Концерт відбувся в актовій залі Волинського національного університету імені Лесі Українки 24 березня 2023 року. Висновки. Українська культура виділяється на світовому рівні не лише завдяки війні, а через свою унікальну, потужну, багатогранну, живу та виразну природу. Вона вражає своєю внутрішньою силою та красою. Через культурні ініціативи, такі як виставки, фільми, фестивалі, презентації, дискусії, перформанси і театральні постановки, українські митці впроваджують наші культурні, ідеологічні та політичні наративи в європейському контексті і забезпечують постійний інтерес західного суспільства до конфлікту. Установи культури продовжують збирати фінансові ресурси для різних цілей, включаючи підтримку військових, гуманітарну допомогу постраждалим внаслідок війни, реконструкцію шкіл і лікарень, а також забезпечення мистецької та культурної інфраструктури. Завдяки сфері культури ми розповідаємо всьому світові про події, що відбуваються, включаючи російські злочини та інші аспекти. Культура належить українському народу і відображає нашу ідентичність. Музичне мистецтво є невід’ємною частиною української культури загалом та відіграє важливу роль у боротьбі з російською агресією.

Посилання

Як сфера культури підтримує Україну від початку війни. Lifestyle: веб-сайт. URL: https://life.nv.ua/ukr/amp/kulturniy-front-yak-sfera-kulturi-pidtrimuye-ukrajinu-pid-chas-viyni-50279187.html (Дата звернення 02.09.2023)

Огієнко І.І. Українська культура: Коротка історія культурного життя українського народу. К. 1918. 273 с.

Побережна Л.Л. Розвиток естетичної культури студентів музично-педагогічних факультетів засобами української музики: Автореф.дис.…канд. пед. наук: 13.00.02. К.: НПУ ім. М.П.Драгоманова, 2001. 18 с.

Полубоярина І. І., Присталов І. К. Особливості організації концертно-просвітницької роботи студентів-музикантів. Innovative solutions in modern science № 1 (1), 2016. С. 1–10.

Силко Р.М. Розробка, організація та проведення художньо-мистецьких заходів: посібник. Чернігів: НУЧК. 2018. 62 с.

Юрій Юцевич. Музика: словник-довідник. Тернопіль, 2003. 404 с.

Українська музична енциклопедія. У 2 т. Т. 2. [Е – К] / гол. редкол. Г. Скрипник. Київ : Видавництво Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології НАН України, 2008. С. 535–537.

Дейнега О.В. Організація та проведення культурно-мистецьких масових заходів. Методичний посібник. Полтава. 2014. 42 с.

Щолокова О. П. Методика викладання світової художньої культури: підручник для студ. пед. ун-тів. Вид. 2-е. К. 2009. 288 с.

Шреєр-Ткаченко О. Історія української музики. К.: Муз.Україна, 1990. 147 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-20

Як цитувати

ШИМАНСЬКИЙ, П., КОЦЮРБА, Н., & ДУДА, С. (2023). КОНЦЕРТНА ДІЯЛЬНІСТЬ У ФАХОВІЙ ПІДГОТОВЦІ ЗДОБУВАЧА ВИЩОЇ ОСВІТИ НА ПРИКЛАДІ АРТ-ПРОЄКТУ НАШЕ РІДНЕ – УКРАЇНСЬКЕ: МЕТОДИКА ТА ПРАКТИКА. Fine Art and Culture Studies, (4), 106–112. https://doi.org/10.32782/facs-2023-4-14

Номер

Розділ

МУЗИЧНЕ МИСТЕЦТВО

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають