СПЕЦИФІКА ОСВІТНЬО-ПЕДАГОГІЧНИХ ПРИНЦИПІВ ГРИ НА ГІТАРІ У ПРАКТИЦІ ШТЕПАНА РАКА (ЧЕХІЯ)

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/facs-2022-6-6

Ключові слова:

Штепан Рак, гітарне мистецтво, педагогічно-методичні принципи гри на гітарі, техніка гри на гітарі, гітарна творчість Ш. Рака для дітей.

Анотація

У пропонованій статті розглянуто основні освітньо-педагогічні принципи відомого сучасного чеського гітариста українського походження Штепана Рака. Його багаторічний виконавський досвід та педагогічна практика у провідних навчальних закладах Європи (Фінляндія, Чехія), численні майстер-класи по цілому світу, різножанрова композиторська творчість дозволили сформувати авторську унікальну цілісну концепцію навчання гітарної гри для початківців та фахівців. Основу педагогічно-методичної творчості митця складає опора на навчальні традиції його вчителя Ш. Урбана. Наукову новизну і мету статті складає уведення до наукового обігу українського мистецтвознавства узагальнення методично-педагогічних принципів Ш. Рака (Чехія) у грі на гітарі. Основними методологічними підходами і методами дослідженнями виступають – історично-хронологічний, аналітичний, порівняльний. Філософсько-естетичний підхід у концепції Ш. Рака передбачає сприйняття гітари як інструмента для музичного висловлювання, комунікації зі слухачами, провідника у світ високого мистецтва. Методичний підхід враховує специфіку п’ятипальцевої методики звуковидобування, яка повинна застосовуватися з початкового етапу опанування інструмента, та формування навиків «економної» гри шляхом спостереження за рухами пальців у обох напрямах активації струни. Репертуарний підхід гітарної методики Ш. Рака враховує вікові, технічні, художньо-мистецькі, виховні завдання з урахуванням фізіологічних показників та музичних здібностей учня. Доповненням до навчально-методичної концепції Ш. Рака слугує й аналіз його творів для початкового навчання. Творчість для дітей у діяльності Ш. Рака займає окремий напрям, спрямований не лише для опанування інструмента в його звуковидобувних та штрихових позиціях, але й на осмислення засад інтерпретації музичного твору на гітарі, подолання сценічного хвилювання та набуття сценічного досвіду виконавства та інтерпретації. Висновки. Методично-педагогічні принципи Ш. Рака умовно можна розділити на декілька підходів: філософсько-естетичний, методичний, репертуарний. Кожен з підходів сприяє формуванню не лише конкретних виконавських навичок гітариста, але й реалізації виховних та аксіологічних завдань.

Посилання

Дутчак В., Стрижиборода П. Штепан Рак – Паганіні у гітарному виконавстві. Музика: український інтернет-журнал. 15 серпня 2020 р. URL: http://mus.art.co.ua/shtepan-rak-pahanini-u-hitarnomu-vykonavstvi/

Іванніков Т. Гітарне мистецтво ХХ століття як феномен творчості : монографія. Камянець-Подільський : ПП. Зволейко Д., 2018. 392 с.

Офіційний сайт Штепана Рака (мова оригіналу чеська). URL: http://www.stepanrak.cz/

Стрижиборода П. Матеріали інтерв’ю зі Штефаном Раком / Рукопис. Червень 2018 – червень 2022.

Стрижиборода П. Засади програмності у гітарній творчості Штепана Рака. Актуальні проблеми народно- інструментального виконавства в Україні: історія і сучасність : збірник наукових праць. Рівн. держ. гуманіт. ун-т, Ін-т. мистецтв, ред-упор. Л. Горіна. Рівне : Волинські обереги, 2019. С. 103–108.

Стрижиборода П. Творчість Штепана Рака в контексті розвитку гітарного мистецтва другої половини ХХ – початку ХХІ ст. Музичне мистецтво ХХІ століття: історія, теорія, практика: збірник наукових праць інституту музичного мистецтва Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка, ред.-упор. А. Душний. Дрогобич – Кельце – Каунас – Алмати – Баку : Посвіт, 2019. В. 5. С. 436–444.

Стрижиборода П. Гітарна творчість Штепана Рака: жанрово-стильовий та образно-тематичний аспекти. Вісник КНУКІМ. Серія : Мистецтвознавство. Вип. 42. Київ, 2020. С. 141–147. URL: doi: 10.31866/2410-1176.42. 2020.207643

Lukášek Filip. Štěpán Rak [Štěpán Rak]. Brno: Janáčkova akademie múzických umění v Brně, Hudební fakulta, Katedra strunných nástrojů, 2017, 66 s. Vedoucí diplomové práce doc. Mgr. Vladislav Bláha, ArtD.

Urbanová Jaroslava, Rak Štěpán. Kytara, má láska. Vyd. Praha : Eminent, 2003. 130 s.

Wade G. A concise history of the classic guitar. Mel Bay Publications, Inc., 2001. 224 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-03-10

Як цитувати

СТРИЖИБОРОДА, П. (2023). СПЕЦИФІКА ОСВІТНЬО-ПЕДАГОГІЧНИХ ПРИНЦИПІВ ГРИ НА ГІТАРІ У ПРАКТИЦІ ШТЕПАНА РАКА (ЧЕХІЯ). Fine Art and Culture Studies, (6), 41–47. https://doi.org/10.32782/facs-2022-6-6

Номер

Розділ

МУЗИЧНЕ МИСТЕЦТВО