ОСОБЛИВОСТІ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ ТА СОЦІАЛЬНОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ МОЛОДИХ СІМЕЙ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/humanitas/2022.1.14

Ключові слова:

молодь, молоді сім’ї, соціальна робота, соціальне обслуговування, соціальні послуги, матеріальна допомога, складні життєві обставини, соціальний захист

Анотація

На сучасному етапі в житті українського суспільства сім’я серед переліку цінностей людини виходить на чільне місце. У статті проаналізовано соціальну роботу та соціальне обслуговування молодих сімей. Визначено основні напрямки соціального обслуговування молодих сімей: соціальний патронаж, соціальне обслуговування, медичне обслуговування, консультативна допомога, реабілітаційні послуги, психологічна допомога. Окреслено форми й методи соціальної роботи з молодими сім’ями. Описано види соціальної роботи з молодими сім’ями, які можна поділити на екстрені, тобто спрямовані на виживання сім’ї (екстрена допомога, термінова соціальна допомога, видалення із сім’ї дітей, які перебувають у соціально-небезпечному становищі) та види соціальної роботи, спрямовані на підтримку стабільності сім’ї та її соціальний розвиток. Таким чином, у сучасному контексті соціальна робота з молодою сім’єю, насамперед, має бути орієнтована на стабілізацію соціально-економічного становища сім’ї; на відновлення внутрішнього потенціалу сім’ї з огляду на її соціально-історичні особливості, етнокультурні цінності та традиції; відновлення духовно-виховних можливостей сімей різного типу. Описано, про молоді сім’ї, які знаходяться у складних життєвих обставинах, що є незахищеними та соціально вразливими категоріями населення, та потребують соціальної допомоги, соціального обслуговування та підтримки. Соціальна робота з різними категоріями молодих сімей здійснюється державними установами соціального обслуговування, які в межах своїх повноважень відповідно до правових актів та правових актів певного суб’єкта або міста надають соціально-економічні, соціально-медичні, соціально-психологічні, соціально-педагогічні, соціально-правові, соціально-побутові та інші соціальні послуги. Проблеми сьогодення потребують від суспільства і держави нагальних заходів щодо запровадження системи соціального захисту свого найменшого осередку й кожного її члена в усіх сферах життєдіяльності, створення належних матеріально-побутових та морально-психологічних умов розвитку і зміцнення української родини.

Посилання

Алєксєєнко Т.Ф. Тенденції трансформації виховної функції сім’ї та основні пріоритети сучасної державної політики у захисті прав дитини в Україні. Теоретико-методичні проблеми виховання дітей та учнівської молоді. 2016. Вип. 20. (1). С. 25–35. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Tmpvd_2016_20%281%29__5 (дата звернення: 26.09.2018).

Березко І.В. Сімейна психологічна консультація: можливості та проблеми. Проблеми сучасної психології / за ред. С.Д. Максименка. Київ, 2001. Т. ІІІ. Ч. 4. С. 16–20.

Дутчак О., Ткаліч О., Одинокі матері в Україні. Бідність, порушення прав та потенціал до протесту : веб-сайт. URL: https://commons.com.ua/uk/odinoki-materi-v-ukrayini-bidnist-porushennya-prav-ta-potencial-do-protestu/(дата звернення: 05.08.2021).

Лактіонова Г.М. Жіноча молодь як об’єкт і суб’єкт соціальної роботи. Молодь України: стан, проблеми, шляхи розв’язання. Київ. 1994. Вип.3. С. 106–112.

Молодь на ринку праці: навички XXI століття та побудова кар’єри. Щорічна доповідь Президентові України, Верховній Раді України, Кабінету Міністрів України про становище молоді в Україні /Держ. ін-т сімейної та молодіжної політики. Київ, 2019. 107 с.

Ничипоренко С.В. Молодіжна сімейна політика в Україні : монографія / за ред. С. В Ничипоренко. Умань: Н70 Видавець «Сочінський», 2011. 217 с.

Постовий В. Г. Сучасна сім’я і її педагогіка : підручник. Київ: Логос, 1994. 63 с.

Про концепцію державної сімейної політики : Постанова Верховної Ради України від 17 вересня 1999 р. № 1063–ХІV. Верховна Рада України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1063-14#Text

Словник-довідник для соціальних працівників та соціальних педагогів : / за ред. : А. Й. Капської, І. М. Пінчук, С. В. Толстоухової. Київ : УДЦССМ, 2000. 35 с.

Соціальна робота з вразливими сім’ями та дітьми : у 2-х ч. / за ред. : З. П. Кияниця, Ж. В. Петрочко. Київ : Сучасні орієнтири та ключові технології, 2017. Ч. І. 256 с.

Соціальна політика та менеджмент у соціальній роботі. / за ред. : І. Звєрєвої, Г.М. Лактіонової. Київ. Науковий світ. 2001. 53 с.

Харченко С.Я. Соціально-педагогічні технології. за ред. : С.Я. Харченко, Н.П. Краснова, Л.П. Харченко. Луганськ : Альма-матер, 2005. 552 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-05-06

Як цитувати

ПІДВАЛЬНА, Ю. (2022). ОСОБЛИВОСТІ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ ТА СОЦІАЛЬНОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ МОЛОДИХ СІМЕЙ. Ввічливість. Humanitas, (1), 94–100. https://doi.org/10.32782/humanitas/2022.1.14

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 1 АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ