ГЛЮТОНІЧНА ЛЕКСИКА ФРАНЦУЗЬКОЇ МОВИ: ОСОБЛИВОСТІ ТА СПОСОБИ ПЕРЕКЛАДУ
Ключові слова:
глютонічна лексика, мовна картина світу, гастрономічний дискурс, гіпероніми, гіпоніми, транскрипція, транслітерація, калькуванняАнотація
Присвячено актуальній проблемі лінгвокультурологічних і перекладацьких особливостей глютонічної лексики французької мови. Лексика глютонічного типу надзвичайно багата й різноманітна, оскільки складає частину національної та мовної культури кожного народу. У французькому гастрономічному дискурсі вона представлена різними частинами мови: іменниками, прикметниками, описовими виразами, стилістичними тропами тощо. Установлено, що найбільш уживаними є дієслова на позначення процесів приготування й обробки їжі та прикметники для опису продуктів харчування та кулінарних страв. Дослідження підтвердило багаті стилістичні можливості глютонічної лексики французької мови. З’ясовано, що в сучасному французькому гастрономічному дискурсі глютонічні лексичні одиниці беруть участь в утворенні яскравих, виразних стилістичних засобів, зокрема: персоніфікації, метафори, метонімії, гри слів тощо. Крім того, визначено низку основних труднощів, що виникають під час перекладу текстів глютонічного типу. Вони пов’язані, передусім, із назвами страв, інгредієнтів, одиницями їх вимірювання та трофонімами. Серед найефективніших способів перекладу французької глютонічної лексики виявилися: транскрипція, транслітерація, калькування та використання описових виразів.
Посилання
Єрмакова Л. Р. Глюттонические прагматонимы и национальный характер (на материале русской и английской лингвокультур) : дис. … канд. фил. наук : 10.02.20 / Лариса Робертовна Ермакова ; Белгород. гос. ун-т. – Белгород : [б. и.], 2011. – 236 с.
Кушнір Г. М. Перекладацькі трансформації та їх класифікація / Г. М. Кушнір, Л. С. Козуб // Studia Lingua : актуальні проблеми лінгвістики і методики викладання іноземних мов. – 2011. – C. 5.
Олянич А. В. Гастрономический дискурс в системе массовой коммуникации (семантико-семиотические характеристики) / А. В. Олянич. – М. : Азбуковник, 2003. – 438 с.
Ундрицова М. В. Лингвопереводческие аспекты гастрономического дискурса / М. В. Ундрицова // Языки. Культуры. Перевод : материалы Междунар. науч.-практ. форума. – М. : Изд-во Моск. ун-та, 2013. – С. 219–229.
Stengel K. Traitй de gastronomie franзaise / K.Stengel. – Paris : Editions Sang de la Terre, 2012. – 286 p.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2025 Олена Семенюк

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.