РЕТРАНСЛЯЦІЯ УКРАЇНСЬКОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ В АНІМАЦІЙНОМУ ФІЛЬМІ «МАВКА. ЛІСОВА ПІСНЯ»

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/facs-2023-3-24

Ключові слова:

анімація, ідентичність, фольклор, традиція, архетип, символ, міфологія, культура, автентична музика.

Анотація

Стаття присвячена дослідженню української ідентичності та її ретрансляції в анімаційному фільмі «Мавка. Лісова пісня». Метою дослідження є культурологічний аналіз анімаційного фільму «Мавка. Лісова пісня», з точки зору відтворення у ньому чинників української ідентичності. Методологія дослідження ґрунтується на застосуванні порівняння, аналізу та екстраполяції, які дозволили встановити основні складові ідентичності, виявити загальних ознаки та взаємозв’язок між ними. Наукова новизна полягає у тому, що вперше здійснено культурологічний аналіз ретрансляції української ідентичності у сучасному анімаційному фільмі «Мавка. Лісова пісня». У дослідженні визначені чинники української ідентичності у взаємозв’язку з образністю, яку репрезентовано у фільмі. Виділено символи, архетипи, міфи, традиції та обряди та дано їх визначення. Встановлено, що ретрансляція української ідентичності відбувається через символізм образів основних героїв, символіку кольорів, костюмів, аксесуарів; через архетипи, що демонструють зв’язок людини з природою, духовність, та жіночість; міфологічність персонажів, які ретранслюють світогляд, культурні цінності та духовні традиції; через український фольклор, традиції, обряди та автентичну музику, що застосовані у фільмі. Також у якості репрезентантів української ідентичності виокреслено елементи українського пробуту, екстер’єр, пейзажі, сакральність рослинного та тваринного світу. Зроблено висновок, що сам образ Мавки символізує духовні цінності українського народу, він транслює зв’язок з природою, культурні традиції, духовність, бажання знайти зв’язок з вищими силами. Анімаційний фільм «Мавка. Лісова пісня» є важливим культурним явищем, оскільки дозволяє не тільки привернути увагу до багатогранності української культури, але й викликати роздуми про сучасні проблеми, такі як взаємодія з природою, фемінізм, моральні дилеми та інші актуальні теми. Фільм є значним ресурсом формування національної ідентичності українців та водночас її презентацією у світовому культурному просторі.

Посилання

Уварова Т.І. Ідентичність у проблемному полі культурології. Філософія та гуманізм. 2017. Вип. 1 (5). С. 72–77.

Уварова Т.І. Фрейдліна В.В. Зв’язок із природою як ментальна основа української культури у творчості Лесі Українки. Українська культура : минуле, сучасне, шляхи розвитку. Випуск 39. Рівне, 2021. С. 42–50.

Куліш Ю.А. Поняття символу : символи в українській культурі. Науковий вісник. Серія «філософія». Харків : ХНПУ, 2015. Вип. 45. С. 106–110.

Пилипів В.І. Символи у культурному просторі людства. Вісник Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв. № 2, 2019. С. 213–215.

Титар О.В. Українські національно-культурні ідентичності Слобожанщини у контексті глобалізаціїї : філософсько-антропологічний вимір. Дис. Док. Філ. Наук : 09.00.04. Харків, 2016. 493 с.

Карманська Ю. Чим особливий мультик Мавка. Лісова пісня. Інтерв’ю з продюсеркою Іриною Костюк. Журнал Forbes Ukraine. Веб-сайт. URL: https://forbes.ua/lifestyle/rekordi-groshi-ta-innovatsii-mavki-yake-maybutnegolovnogo- ukrainskogo-multfilmu-intervyu-z-prodyuserkoyu-irinoyu-kostyuk-09032023-12252 493 с. (дата звернення : 15.07.2023)

Мавка. Лісова пісня. Про проект : веб-сайт. URL: https://mavka.ua/uk/news/text/199-fe8d22 (дата звернення : 15.07.2023)

Мавка. В очікуванні Дива. Спецпроект : веб-сайт. URL: https://mbr.com.ua/uploads/specials/mavka/razrabotka_ idei/ (дата звернення : 15.07.2023)

Мавка. В очікуванні Дива. Спецпроект : веб-сайт. URL: https://mbr.com.ua/uploads/specials/mavka/rabota_ animatorov/(дата звернення : 15.07.2023)

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-09-05

Як цитувати

МАРАХОВСЬКА, К. (2023). РЕТРАНСЛЯЦІЯ УКРАЇНСЬКОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ В АНІМАЦІЙНОМУ ФІЛЬМІ «МАВКА. ЛІСОВА ПІСНЯ». Fine Art and Culture Studies, (3), 174–180. https://doi.org/10.32782/facs-2023-3-24

Номер

Розділ

КУЛЬТУРОЛОГІЯ