КУЛЬТУРОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ ДУХОВНОГО СТАНОВЛЕННЯ ОСОБИСТОСТІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/facs-2023-4-27

Ключові слова:

духовність, універсальні цінності, істина, добро, краса, особистість, самовдосконалення особистості, культурологічні навчальні дисципліни

Анотація

Концепція гуманітарної освіти передбачає навчання дисциплін, спрямованих на глибоке вивчення місця й ролі людини в історії світової цивілізації, у складних історичних процесах. Це насамперед такі предмети, як етика, естетика, мистецтвознавство, культурологія, історія світової та вітчизняної культури. Кожна із цих дисциплін має свої специфічні риси і завдання, посідає особливе місце в структурі гуманітарного знання, є наукою «відкритою» – здатною постійно збагачувати обсяг знань, відображаючи динаміку життєвих процесів. Вони охоплюють всю сферу людських почуттів, вивчають стосунки між людиною і світом, впливаючи на формування духовності людини. Мета статті – дослідити динаміку формування духовності, виявити вплив культурологічних дисциплін на становлення духовних якостей особистості. Наукова новизна. Духовність, душевність як виміри людського життя досліджуються як культурологічна проблема. Обґрунтовується і підкреслюється, що духовність є основою людського життя, формування культури особистості, тобто з відкриття і плекання в собі духовності починається процес самопізнання, творче ставлення до себе. Визначено, що духовність виступає головним принципом самобудування особистості та суспільства, необхідною умовою вільного і творчого ставлення до особистого й суспільного життя. У висновку зазначається, що духовність пов’язана із прагненням охопити життя в усій його повноті. Вона виступає необхідною умовою саморозвитку особистості та суспільства. Підкреслюється також, що духовність як прагнення до повноти, насиченості, вагомості життя пов’язана з глибинним усвідомленням свого буття, його сенсу, мети, вищого блага. Отже, духовність виступає головним принципом творення особистості та суспільства, необхідною умовою вільного й творчого ставлення до особистого й суспільного життя.

Посилання

Андрущенко В. П. Українська педагогічна освіта у європейському просторі. Педагогічна і психологічна науки в Україні. Зб. наук. праць у 5 т. Т.4. К.: «Педагогічна думка», 2007. С. 36–56.

Арцишевський Р. А. Інтеграційні процеси в культурі та їх відображення у змісті освіти. Школа майбутнього: Гуманізація та гуманітаризація освіти: Матеріали міжнародної наукової конференції. Луцьк: ЛДПІ, 1993. С. 3–7.

Арцишевський Р. Від сайєнтизму до людиноцентризму. Шлях освіти. 2010. №4. С. 9–12.

Арцишевський Р. На шляху до загальнолюдського світогляду. Шлях освіти. 2011. №1. С. 17–20.

Арцишевський Р. А. Духовне осягнення дійсності: Монографія. Луцьк: Смарагд, 2011. 272 с.

Бех І. Д. Виховання особистості: Сходження до духовності. К.: Либідь, 2006. 272 с.

Донченко Е. А. Особистість: конфлікт, гармонія. К., 1989.

Сухомлинський В. О. Проблеми виховання всебічно розвиненої особистості. Вибрані твори. В 5-ти т. Т.1. К.: Рад. школа, 1976. С. 53–206.

Феномен інновації: освіта, суспільство, культура. За ред. В. Г. Кременя. К.: Педагогічна думка, 2008. 472 с.

Шинкарук В. І., Яценко А. І. Гуманізм діалектико-матеріалістичного світогляду. К.: Політвидав, 1984. 284 с.

Шкуратова Н. Б. Проблема катарсису: історичний аспект. Етика, естетика і теорія культури: збірник. К., 1992. № 35.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-20

Як цитувати

СOХАЦЬКА О. (2023). КУЛЬТУРОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ ДУХОВНОГО СТАНОВЛЕННЯ ОСОБИСТОСТІ. Fine Art and Culture Studies, (4), 199–204. https://doi.org/10.32782/facs-2023-4-27

Номер

Розділ

КУЛЬТУРОЛОГІЯ