ТЕХНОЛОГІЯ ОРГАНІЗАЦІЇ ПРОЦЕСУ РЕІНТЕГРАЦІЇ В УМОВАХ СУЧАСНОГО СОЦІУМУ

Автор(и)

  • Тетяна ЗАХАРІНА

DOI:

https://doi.org/10.32782/humanitas/2023.2.7

Ключові слова:

реінтеграція, військовослужбовці, ветерани, соціальна група, соціальна роль, державна політика

Анотація

У статті розглядаються особливості реалізації процесу реінтеграції військовослужбовців та ветеранів в умовах сучасного соціуму. Здійснено аналіз наукових праць з проблеми дослідження з метою формулювання поняття «реінтеграція» в парадигмі роботи з військовослужбовцями й визначення основних чинників, що визначають успішність процесу реінтеграції визначеної категорії громадян. На основі проведеного глибинного аналізу провідних наукових досліджень та вивчення світового досвіду з питань реінтеграції військовослужбовців та ветеранів визначено основні етапи даного процесу, окреслено пріоритетні види діяльності на кожному з них. Мета дослідження, висвітленого в статті, полягає у визначенні загальної технології процесу реінтеграції військовослужбовців та ветеранів та окресленні конкретних етапів процесу реінтеграції в умовах сучасного соціуму. Для досягнення поставленої мети визначено основні завдання, а саме: теоретично дослідити провідний науковий досвід українських та зарубіжних вчених з питань реінтеграції окремих категорій громадян та військовослужбовців зокрема; визначити основні етапи процесу реінтеграції військовослужбовців та ветеранів, проаналізувати ключові аспекти кожного етапу; визначити перспективи подальших досліджень та напрямки реалізації емпіричного дослідження. Досягнення поставленої мети та вирішення поставлених завдань було здійснено за допомогою теоретичних методів дослідження (аналіз, порівняння, виокремлення суттєвих ознак процесу і явища тощо). У висновках підтверджено, що проблема реінтеграції військовослужбовців та ветеранів до цивільного життя в Україні стоїть гостро й має складний та багатоаспектний характер. Сам процес реінтеграції передбачає повернення чи входження військовослужбовців до соціальних груп шляхом відновлення або формування соціальних зв’язків та відносин, визначення нової соціальної ролі, набуття соціального досвіду та необхідної соціальної компетентності. Новизна дослідження полягає у визначенні основних рівнів взаємодій, на яких відбувається процес реінтеграції військовослужбовців та ветеранів, що розкриває особливості побудови самої технології процесу в умовах сучасного соціуму. Перспективи подальших досліджень полягають у визначенні чинників ефективної реінтеграції на різних рівнях соціальної взаємодії та розробці й плануванні конкретних програм і заходів реінтеграції військовослужбовців та ветеранів.

Посилання

Балакірєва О. Спектр проблем вимушених переселенців в Україні: швидка оцінка ситуації та потреб : матеріали круглого столу «Вимушені переселенці в Україні: питання термінового та середньострокового реагування» (9 липня 2014 року). URL: http://www.uisr.org.ua/news/36/83.html (дата звернення: 21.05.2023).

Вимушені переселенці та приймаючі громади: уроки для ефективної суспільної адаптації й інтеграції : наукова доповідь / за ред. О. М. Балакірєвої. Київ : НАН України, ДУ «Ін-т екон. та прогнозув. НАН України», 2016. 140 с.

Новікова О. Ф., Амоша О. І., Антонюк В. П. [та ін.]. Внутрішньо переміщені особи: від подолання перешкод до стратегії успіху : монографія. Київ : НАН України, Ін-т економіки пром-сті. 2016. 448 с.

Муріч, С. С. Трансформація ідентичностей ВПО внаслідок конфлікту на Донбасі : магістерська дис. : 054 Соціологія. Київ, 2018. 125 с.

Kintzle S, Rasheed J, Castro C. The state of the American veteran: The Chicagoland veterans study. 2016. Available from: https://cir.usc.edu/wp-content/uploads/2016/04/CIR_ChicagoReport_double.pdf. (дата звернення: 21.05.2023).

Kreminski M, Barry M, Platow M. The effects of the incompatible “Soldier” identity upon depression informer Australian Army personnel. J Mil Veterans Health. 2018; 26(2):51–59. Available from: https://jmvh.org/article/the-effects-ofthe-incompatible-soldier-identity-upon-depression-in-former-australian-army-personnel

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-08-15

Як цитувати

ЗАХАРІНА, Т. (2023). ТЕХНОЛОГІЯ ОРГАНІЗАЦІЇ ПРОЦЕСУ РЕІНТЕГРАЦІЇ В УМОВАХ СУЧАСНОГО СОЦІУМУ. Ввічливість. Humanitas, (2), 45–49. https://doi.org/10.32782/humanitas/2023.2.7

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 1 АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ