СОЦІАЛЬНА РОБОТА З СІМ’ЯМИ, ЯКІ ВИХОВУЮТЬ ДИТИНУ З ІНВАЛІДНІСТЮ У ТЕРИТОРІАЛЬНІЙ ГРОМАДІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/humanitas/2023.2.22

Ключові слова:

соціальна робота, дитина з інвалідністю, сім’я, міждисциплінарна взаємодія, територіальна громада

Анотація

Одним із основних пріоритетів державної політики є забезпечення потреб сімей, які виховують дитину з інвалідністю, створення умов для її всебічного розвитку, адже у сім’ї задовольняються потреби в емоційній підтримці, безумовній любові, безпеці. Науковці звертають увагу на значення сім’ї як середовища для життя, розвитку та виховання дитини з інвалідністю, оскільки для неї сім’я є першим і важливим соціальним оточенням. Родина є своєрідною соціальною системою з особливими взаємозв’язками і взаємостосунками, які потребують міждисциплінарного підходу у роботі фахівця. Поява дитини з інвалідністю у сім’ї впливає на міжособистісні відносини між членами сім’ї і на комунікацію родини із соціальним оточенням загалом. Сім’я, яка виховує дитину з інвалідністю має бути повноцінно включена у загальний соціальний процес, оскільки і батьки, і дитина з інвалідністю мають свої потреби, життєві пріоритети, право на духовний розвиток, відпочинок тощо. У статті зазначено проблеми українських сімей, що виховують дитину з інвалідністю та акцентується увага на важливості комплексної допомоги таким сім’ям. Підкреслено роль соціального працівника у вирішенні проблем сімей, що мають дітей з інвалідністю. Особливості сім’ї, яка виховує дитину з інвалідністю визначаються особистісними якостями і батьків, і дитини, характером взаємостосунків між ними, закритістю сім’ї, дефіцитом соціальної комунікації, відсутністю працевлаштування одного із батьків, статусом дитини з інвалідністю у родині. Важливою умовою соціальної роботи з такими сім’ями є організація і проведення соціальної реабілітації, розробка індивідуальної програми соціальної реабілітації дитини з інвалідністю, що сприятиме розширенню можливостей i сім’ї, і дитини. Така програма, при активному включенні у процес батьків, розробляється міждисциплінарною командою. Під час впровадження соціально-реабілітаційної програми соціальний працівник має обговорити з батьками невдачі та позитивні результати, провести роботу з фахівцями міждисциплінарної команди щодо допомоги сім’ям у подоланні складнощів.

Посилання

Горецька О. Психологічні особливості ставлення батьків до дітей з особливими потребами. Освіта регіону (Політологія. Психологія. Комунікації). 2013. № 2. С. 289–294.

Грабовенко, Н. Обґрунтування змісту і форм соціально-педагогічної роботи з сім'ями, що виховують дітей з обмеженими фізичними можливостями в умовах реабілітаційних центрів. Соціальна педагогіка: теорія та практика. 2007. Вип. 3. С. 60–66.

Демидюк Н. П., Петращук О. П., Цушко І. І. Консультативна робота з батьками дітей, вилучених із сільськогосподарської̈ праці : метод. рекомендації для педагогічних та соціальних працівників, практичних психологів. Київ : НікаЦентр, 2003. 80 с.

Закусило О. Ю., Ольхова-Марчук Н. В. Прикладні аспекти соціальної роботи із сім’ями, що мають дітей з особливими потребами. Актуальні проблеми навчання та виховання людей з особливими потребами. Київ, 2009. С. 76–82.

Звєрєва І. Д., Безпалько О. В., Харченко С. Я. Соціальна робота в Україні : навч. посібник. Київ : Наук. світ, 2003. 233 с.

Капська А. Й. Соціальна педагогіка : навчальний посібник. Київ : Освіта, 2005. С. 35–42.

Корнієнко С. Сутність та пріоритетні напрями державної політики України у сфері соціального захисту дітей-інвалідів на сучасному етапі / С. Корнієнко. Режим доступу: http://visnyk.academy.gov.ua/wpcontent/uploads/2013/11/2011-2-38.pdf

Маллер А. Р. Напрямки роботи з батьками, які виховують дітей з обмеженими можливостями за станом здоров’я, по підвищенню їх компетентностей в умовах сімейного виховання. Вісник практичної психології освіти. 2008. № 4(17).

Соловйова Т. Соціально-педагогічна робота з сім'ями, які виховують дитину з інвалідністю, в закладах дошкільної освіти. Педагогічні науки: теорія, історія, інноваційні технології. 2018. № 5. С. 418–429.

Сорочинський В. Є. Організація роботи соціального педагога. Київ : Центр навчальної літератури, 2005. 198 с.

Спіріна, Т., Лях, Т., Рогожинська, В. (2020). Принципи міждисциплінарної взаємодії у соціальній роботі. Актуальні питання гуманітарних наук: міжвузівський збірник наукових праць молодих вчених Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка, 27(3). 224–228. http://www.aphn-journal.in.ua/archive/27_2020/part_3/41.pdf

Chechkо, T., Liakh, T., Spirina, T., Lekholetova, M., Sapiha, S., & Salata, K. (2022). Needs Assessment of Parents Raising Children with Disabilities in Preschool Educational Institution. Sociální práce/Sociálna práce/Czech and Slovak Social work, 4(22). 54–66. https://socialniprace.cz/en/article/needs-assessment-of-parents-raising-childrenwith-disabilities-in-preschool-educational-institution-2/

Grabowska B., Spirina T., Liakh T. Social and pedagogical support of students with disabilities in higher education institutions. The Modern Higher Education Review. 2020. Vol. 5. Р. 62–71. DOI: https://doi.org/10.28925/2518-7635.2020.5.6

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-08-15

Як цитувати

СПІРІНА, Т., & ДОРОФІНА, М. (2023). СОЦІАЛЬНА РОБОТА З СІМ’ЯМИ, ЯКІ ВИХОВУЮТЬ ДИТИНУ З ІНВАЛІДНІСТЮ У ТЕРИТОРІАЛЬНІЙ ГРОМАДІ. Ввічливість. Humanitas, (2), 151–156. https://doi.org/10.32782/humanitas/2023.2.22

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 1 АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ