РОЛЬ МІЖНАРОДНИХ ТА УКРАЇНСЬКИХ НЕУРЯДОВИХ ОРГАНІЗАЦІЙ У ПРОТИДІЇ СЕКСУАЛЬНОМУ НАСИЛЬСТВУ СТОСОВНО ДІТЕЙ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/humanitas/2023.1.21

Ключові слова:

діти, насильство, неурядові організації, сексуальне насильство.

Анотація

В різні часи багато країн піднімало проблему захисту дітей від сексуального насильства. В Україні також виявляли випадки різних видів сексуального насильства щодо дітей, таких як торгівля дітьми, використання дітей в порнографії та проституції, сексуальне розбещення та різні інші форми сексуального насильства й проводили певну роботу з протидії та захисту. Випадки сексуального насильства виявлялись як правоохоронними органами, так і громадськими організаціями, до яких звертались дорослі, щоб захистити дітей або ж самі діти. Під час війни тема сексуального насильства стала ще актуальнішою, оскільки діти та підлітки страждають тепер ще й від російських агресорів. Про це свідчать дані прокуратури і зібрані свідчення людей зі звільнених від агресора територій. Ми також не знаємо долю більше ніж 16000 тисяч дітей, яких вивезли до росії. Нажаль, є вірогідність того, що діти там стикаються із сексуальним насильством. Під час війни з’явилось поняття «сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом» і стосується окремих або типових проявів практики зґвалтування, сексуального рабства, примус до проституції, примусової вагітності, насильницької стерилізації та інших форм сексуального насильства стосовно жінок, чоловіків, дівчат та хлопчиків. Громадські організації в багатьох країнах світу активно працюють з профілактики сексуального насильства та з дітьми – жертвами. В Україні під час війни кількість дітей-жертв сексуального насильства збільшилась, бо на територіях, які потрапили під окупацію, вони стали не лише свідками, але й жертвами зґвалтування, тобто в обох випадках жертвами. В даній статті розглянемо роль та діяльність громадських організацій в протидії сексуальному насильству щодо дітей, оскільки саме вони активно звертають увагу на цю проблему у суспільстві, громадах, державних інституціях, часто вони були і є адвокатами з вирішення проблем, написання нових законів або підзаконних актів. Але профілактичний напрямок у роботі неурядових організацій є одним з найбільш розвинутих, його реалізація забезпечується через проведення освітніх програм для дітей та дорослих, створення та розповсюдження соціальної реклами, інтерактивних занять.

Посилання

Дитячий секс-туризм в Україні: спроба ситуаційного аналізу / авт. кол.: І. Бандурка, Н. Бочкор, М. Євсюкова та ін. Київ : Свої люди, 2012. 78 с.

Діяльність. Благополуччя дітей : Український Фонд. URL: https://childfund.org.ua/diialnist?start=10 (дата звернення: 13.03.2023).

Запобігання та протидія проявам насильства: діяльність закладів освіти : навч.-метод. посіб. / В. Л. Андрєєнкова, В. В. Байдик, Т. В. Войцях, О. А. Калашник та ін. Київ : Нічога С.О. 2020. 196 с.

Захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства / Ковальчук Л. Конференція ЄС та РЄ «Проект зі зміцнення і утвердження прав жінок і дітей» / ред. Єва Янішевич. Варшава, 2015. 82 с.

Зимінець Н. В., Малієнко Ю. М., Цюман Т. П. Впровадження пілотної моделі структурної профілактики насильства щодо дітей : інформаційно-методичні матеріали / за заг.ред. І. Д.Звєрєвої. Київ, 2009. 64 с.

Конвенція Ради Європи № 201 «Про захист дітей проти сексуальної експлуатації та сексуального розбещення». База даних «Законодавство України».URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/994_927#Text (дата звернення: 13.03.2023).

Навчіть свою дитину правилу «Тут мене не торкайся». Council of Europe.URLhttps://childfund.org.ua/ Uploads/Files/campaing_materials/broshura_Kiko_for_parents.pdf (дата звернення: 13.03.2023).

Насильство щодо дітей в Україні. Всеукраїнське опитування громадської думки / за заг. ред.: С. Павлишин, Т. Журавель. Київ : СТ-ДРУК, 2015. 132 с.

Петрочко Ж. В. Проблема жорстокого поводження з дітьми: визначення та класифікація понять. Наукові записки. 2004. Вип. 56: Педагогічні та історичні науки. С. 135–141.

Уразливість дітей щодо комерційної сексуальної експлуатації в Україні / ЕКПАТ, Державний ін-т проблем сім’ї та молоді, Українського ін-т соціологічних досліджень. Київ, 2003. 65 с.

ECPAT 25 years: Rallying the World to End Child Sexual Exploitation. 2015. 168 р. URL: https://www.ecpat.org/ wp-content/uploads/2022/05/ECPAT-25-Years_FINAL.pdf (accessed: 13.03.2023).

ECPAT International Report of the World Congress III against Sexual Exploitation of Children & Adolescent. 2008. 152 р. URL: http://ecpat.lu/wp-content/uploads/2008/10/rapport_wc3.pdf (accessed: 13.03.2023).

Our History. ECPAT Child Alert. URL: https://www.ecpat.org.nz/our-history (accessed: 13.03.2023).

The World to End Child Sexual Exploitation. 2015. 168 р. URL: https://www.ecpat.org.nz/our-history (accessed: 13.03.2023).

Regional overview on Child Sexual Abuse Images through the Use of Information and Communication Technologies. ECPAT International. 2008.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-06-29

Як цитувати

ШВЕД, О., & СПІРІНА, Т. (2023). РОЛЬ МІЖНАРОДНИХ ТА УКРАЇНСЬКИХ НЕУРЯДОВИХ ОРГАНІЗАЦІЙ У ПРОТИДІЇ СЕКСУАЛЬНОМУ НАСИЛЬСТВУ СТОСОВНО ДІТЕЙ. Ввічливість. Humanitas, (1), 144–151. https://doi.org/10.32782/humanitas/2023.1.21

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 1 АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 > >>