ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ФОРМУВАННЯ В МАЙБУТНІХ СОЦІАЛЬНИХ ПРАЦІВНИКІВ КОМПЕТЕНЦІЇ ДО РОБОТИ ІЗ СІМ’ЯМИ, ЩО ПЕРЕБУВАЮТЬ У СКЛАДНИХ ЖИТТЄВИХ ОБСТАВИНАХ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/humanitas/2021.3.12

Ключові слова:

педагогічні умови, соціальний супровід, складні життєві обставини, професійна компетент- ність, компетенція

Анотація

У статті актуалізовано проблему виокремлення педагогічних умов, які забезпечать ефективність підготов- ки майбутніх соціальних працівників до роботи з дітьми та сім’ями у складних життєвих обставинах. Автором поставлено за мету з’ясувати педагогічні умови формування в майбутніх соціальних працівників компетенції здійснення професійної діяльності із сім‘ями, що перебувають у складних життєвих обставинах. У межах компетентнісного підходу виокремлено та охарактеризовано компетенцію діяльності соціальних пра- цівників із сім‘ями у складних життєвих обставинах. Вона містить три компоненти: когнітивний (знання причин потрапляння сім‘ї у складні життєві обставини; проблем, які постали перед сім'єю; методів і етапів соціального супроводу сімей у складних життєвих обставинах; нормативно-правових актів у цій галузі і т. д.), операційно- діяльнісний (володіння технологією соціального супроводу сім‘ї у складних життєвих обставинах; уміння здійснити їх діагностику; володіння невербальними засобами спілкування; уміння інтерпретувати нормативно-правові акти, що регулюють діяльність із соціального супроводу, та ін.), мотиваційний (позитивна мотивація до здійснюваного соціального супроводу сімей, прагнення до вдосконалення професійних умінь для ефективної діяльності). Розкрито критерії сформованості когнітивного, операційно-діяльнісного та мотиваційного компонентів вищезазначеної компетенції у майбутніх соціальних працівників. Процес формування компетенції здійснення соціального супроводу сімей у СЖО буде найбільш ефективним за умови дотримання таких організаційно-педагогічних умов, як: організація навчання на основі інтеграції навчаль- них дисциплін; здійснення практичної підготовки та позанавчальної діяльності майбутніх соціальних працівни- ків у ЗВО на основі соціального партнерства; використання в навчальному процесі активних методів навчання з метою підготовки до виконання професійних функцій із соціального супроводу сімей у СЖО.

Посилання

Безпалько О. Соціальна педагогіка в схемах і таблицях : навчальний посібник. Київ : Центр навчальної літератури, 2003. 134 с.

Державний стандарт соціального супроводу сімей (осіб), які перебувають у складних життєвих обставинах. URL: https://xn--80aagahqwyibe8an.com/minsotspolitiki-ukrajin/nakaz-vid-31032016-318-pro-zatverdjennya-310472.html.

Галагузова М. Социальная педагогика. Москва : ВЛАДОС, 2001. 416 с.

Петрочко Ж. Діти у складних життєвих обставинах: соціально педагогічне забезпечення прав : монографія. Рівне : О. Зень, 2010. 368 с.

Пєша І. Соціальний супровід як форма комплексної соціальної допомоги. Вісник Луганського національного університету імені Тараса Шевченка. Педагогічні науки. 2013. № 11(2). С. 193–199.

Постанова КМУ (2018) про «Порядок взаємодії органів державної влади, органів місцевого самоврядування, закладів та установ під час забезпечення соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, у тому числі таких, що можуть загрожувати їх життю та здоров’ю». URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/800-2018-%D0%BF?lang=en.

Соціально-педагогічна робота з проблемними сім’ями : посібник / авт.-упоряд. А. Капська та ін. Тернопіль : Астон, 2010. 304 с.

Якимович О., Ільчишин Я. Вплив середовища вищого навчального закладу на професійне виховання майбутніх фахівців. Сучасні інформаційні технології та інноваційні методики навчання у підготовці фахівців: методологія, теорія, досвід, проблеми. 2016. Вип. 46. С. 350–354.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-10-28

Як цитувати

ТИМКІВ, Л. (2021). ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ФОРМУВАННЯ В МАЙБУТНІХ СОЦІАЛЬНИХ ПРАЦІВНИКІВ КОМПЕТЕНЦІЇ ДО РОБОТИ ІЗ СІМ’ЯМИ, ЩО ПЕРЕБУВАЮТЬ У СКЛАДНИХ ЖИТТЄВИХ ОБСТАВИНАХ. Ввічливість. Humanitas, (3), 84–89. https://doi.org/10.32782/humanitas/2021.3.12

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 1 АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ