ПРОБЛЕМА СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНОГО СУПРОВОДУ ВИПУСКНИКІВ ІНТЕРНАТНИХ ЗАКЛАДІВ НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/humanitas/2024.1.11

Ключові слова:

соціально-психологічний супровід, адаптація, соціалізація, заклади інтернатного типу, соціально-психологічна допомога та підтримка.

Анотація

Стаття присвячена дослідженню проблеми соціально-психологічного супроводу вихованців інтернатних закладів на сучасному етапі. Сучасні дослідження доводять, що фізичний та психологічний розвиток дітей, які проживають та виховуються в інтернатних закладах для дітей сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування, відрізняються від розвитку своїх однолітків, які живуть у сім’ях. Автором проаналізовано, що вихованці закладів інтернатного типу не пристосовані до самостійного життя, зіштовхуються із проблемами професійної орієнтації, проблемою створення та збереження сім’ї, визначення свого місця у суспільстві. У них викликають труднощі з вирішенням таких проблем, як працевлаштування; оформлення документів для отримання допомог чи субсидій на житло; проблеми особистісного характеру (взаємини з ровесниками, сусідами, невпевненість у завтрашньому дні). Основною причиною дезадаптації дітей є відсутність вчасно набутих навичок соціалізації, а також позиція утриманця, яка сформувалася у закладі інтернатного типу. Всі перераховані проблеми можна подолати лише за допомогою професійної підтримки в процесі адаптації особистості до нових соціальних умов. Така допомога здійснюється в рамках спеціальної діяльності – соціального – психологічного супроводу. Широкий зміст поняття «соціальний супровід» розуміється як цілеспрямований процес, який триває тимчасово або на постійній основі, який здійснюється різноманітними органами соціальних служб з метою надання соціальної допомоги та підтримки людям, які перебувають у складних життєвих ситуаціях, а також профілактика шкідливих для фізичного чи психічного здоров’я особистості ситуацій.

Посилання

Возна Ю. В. Соціалізація учнівської молоді в процесі функціонування соціально-педагогічного комплексу: дис. . кандидата пед. наук: 13.00.05 / Київ, 2012. – 276 с.

Діти державної опіки: проблеми, розвиток, підтримка: навчально-методичний посібник / за ред. Г. М. Бевз, М. Й. Баришевського, Л. І. Тарусової та ін. К.: Міленіум, 2015.286с.

Закон України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2342-15 (дата звернення 18.02.2024)

Закон України «Про соціальні послуги» : URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2671 (дата звернення 18.02.24)

Зберегти сім’ю, соціальна робота з сім’ями, які опинилися у складних життєвих обставинах / автори-упорядники: Мороз О. М., Постолюк Г. І., Семигіна Т. В., Шепіленко О. С. К.: ЕКМО, 2008.160с.

Капська А. Й., Пєша І. В. Соціальний супровід різних категорій сімей та дітей. навч. посіб. К.: Центр учбової літератури, 2012. 232 с.

Методичний посібник «Модель соціальної підтримки молоді з уразливих груп» (на прикладі досвіду впровадження проекту «Сприяння працевлаштуванню вихованців закладів для дітей-сиріт в Україні»). Режим доступу: архів ДІПСМ, 2016р.

Про затвердження Державного стандарту соціальної послуги соціальної інтеграції випускників інтернатних закладів (установ): наказ Міністерства соціальної політики України від 26.09.2016 року № 1067: URL https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1367-16 (дата звернення 22.11.2023)

Технології роботи з різними категоріями клієнтів центрів соціальних служб для молоді: Методичний посібник / С. В. Толстоухова, О. О. Яременко, О. В. Вакуленко та ін. К.: ДЦССМ, Державний ін-т проблем сім’ї та молоді, 2003. 88с.

Чумак І.О., Овод Ю.В. Прояви соціально-психологічної дезадаптації вихованців інтернатних закладів. Актуальні питання соціальної роботи: надбання, проблеми, перспективи: Збірник наукових праць студентів та викладачів / голова редколегії Л.І. Романовська; відповідальна за випуск О.В.Юрченко/ Хмельницький нац. ун-т., каф. соц. роб. і соц. педагог. Випуск перший. Хмельницький: ПП Заколодний М.І., 2020. С. 124-127

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-05-03

Як цитувати

ОВОД, Ю. (2024). ПРОБЛЕМА СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНОГО СУПРОВОДУ ВИПУСКНИКІВ ІНТЕРНАТНИХ ЗАКЛАДІВ НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ. Ввічливість. Humanitas, (1), 74–80. https://doi.org/10.32782/humanitas/2024.1.11

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 1 АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ